opmerkelijk

Belgische rekenfout levert aandeelhouders 1,5 euro op

Belgische aandeelhouders winnen 1,5 euro per jaar extra. ©Photo News

Door een rekenfout bij het opstellen van de programmawet krijgen Belgische aandeelhouders een fiscaal geschenk van 1,5 euro.

In een poging om aandelen aantrekkelijker te maken, besliste de federale regering in het 'Zomerakkoord' om een eerste schijf van 627 euro aan dividenden vanaf 2018 vrij te stellen van roerende voorheffing. Aangezien de roerende voorheffing 30 procent bedraagt, hoeven ze tot 188,1 euro minder roerende voorheffing betalen.

Maar het plafondbedrag blijkt uiteindelijk iets hoger te liggen. Door een rekenfout van de makers van de programmawet die momenteel in het parlement wordt besproken, ligt het plafond voor de vrijstelling op 632 euro per belastingsplichtige.

Op die vijf extra euro's bespaart elke betrokken aandeelhouder dus ruim 1,5 euro aan roerende voorheffing. Aangezien de maatregel volgens statistieken van de Nationale Bank en de fiscus ongeveer 700.000 aandeelhouders treft, zit de federale overheid daardoor met een extra uitgave van 1 miljoen euro opgezadeld.

De regering verwacht de verminderde inkomsten uit dividenden te compenseren door de verlaging van de fiscale vrijstelling voor rente op spaarboekjes van 1.880 naar 940 euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud