1

Belgische staat gaat constructie op Maagdeneilanden ontmantelen

De Belgische staat wil haar banden met het belastingparadijs zo snel mogelijk doorknippen. ©© Kevin Oke / DanitaDelimont.com

De Belgische Maatschappij voor Internationale Investering (BMI) zal snel een einde maken aan haar aanwezigheid op de Britse Maagdeneilanden, die de Paradise Papers aan het licht hebben gebracht. Dat zegt minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA).

Via de Paradise Papers, een reeks over fiscale ontwijking waaraan ook De Tijd meewerkte, kwam aan het licht dat ook de Belgische staat sinds begin 1999 betrokken was bij een constructie op de Maagdeneilanden, een notoir fiscaal paradijs.

De staat participeert via de Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij (FPIM) in de BMI. Dat investeringsvehikel is mede-eigenaar van InfraAsiadevelopment, een bedrijf dat mee achter een groot havenontwikkelingsproject in Vietnam zit.

Minister van Overtveldt heeft de kwestie in kaart laten brengen en gaf vandaag toelichting in de Kamercommissie Financiën. Volgens de minister was de BMI niet betrokken bij de oprichting van de postbusconstructie op de Maagdeneilanden. Ze stapte er pas later in.

Dat dit nooit vermeld stond in de jaarverslagen van de BMI is volgens de minister toe te schrijven aan een menselijke fout. De minister vernam van de CEO van de BMI dat er geen fiscaal voordeel uit de constructie is gehaald.

De BMI zal snel haar aanwezigheid in het vehikel op de Maagdeneilanden beëindigen, zei Van Overtveldt. Ofwel wordt het vehikel opgedoekt, ofwel stapt de BMI uit het ganse project.

Om investeringen van de overheid in fiscale paradijzen te vermijden, wil de minister scherpere bepalingen opnemen in de beheersovereenkomst die er gesloten moet worden met de FPIM.

Lees verder

Gesponsorde inhoud

Partner content