Beroep tegen eID met vingerafdrukken verworpen

De uitreiking van de eID's met digitale vingerafdrukken is vorig jaar begonnen. ©BELGAONTHESPOT

Het Grondwettelijk Hof ziet geen graten in het integreren van vingerafdrukken op de elektronische identiteitskaart (eID). Privacygroepen wilden het wetsartikel daarover laten vernietigen.

Het Grondwettelijk Hof sprak zich donderdag uit over de grondwettelijkheid van de registratie van vingerafdrukken op de elektronische identiteitskaart (eID). De privacyjurist Matthias Dobbelaere-Welvaert had de zaak bij het Hof opgestart.

Toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) besliste in 2018 om, ondanks een negatief advies van de Gegevensbeschermingsautoriteit (GBA), digitale vingerafdrukken toe te voegen aan de elektronische identiteitskaart. De uitreiking van de vernieuwde kaarten is vorig jaar begonnen. In de loop van 2020 kregen al ruim 53.000 Belgen zo'n eID, maakte huidig minister Annelies Verlinden (CD&V) onlangs nog bekend.

Crowdfunding

Dobbelaere-Welvaert opende een procedure om de maatregel te laten vernietigen omdat die niet wettelijk, niet proportioneel en niet veilig zou zijn. Via de crowdfundingcampagne ‘Stop de Vingerafdruk’ en met zijn stichting Ministry of Privacy haalde hij daarvoor 26.680 euro op.

De inmenging in het recht op privacy wordt redelijk verantwoord door het doel identiteitsfraude te bestrijden.
Grondwettelijk Hof

Maar in het arrest verwerpt het Grondwettelijk Hof die bezwaren. De inmenging in het recht op privacy wordt ‘redelijk verantwoord door het doel identiteitsfraude te bestrijden’, aldus het Hof.

Er zijn volgens het Hof ook geen onevenredige gevolgen voor de rechten van betrokken personen, omdat de wet voldoende waarborgen voorziet. Zo wordt er geen centraal register van vingerafdrukken ingevoerd en is er een beperkte lijst van autoriteiten die de gegevens mogen inzien.

Dobbelaere-Welvaert reageerde in een videoboodschap erg teleurgesteld op het arrest, en op het feit dat het Grondwettelijk Hof zelfs geen prejudiciële vraag wil stellen aan het Europees Hof van Justitie. 'Het is een uitermate trieste dag voor onze privacy', klinkt het. De activist wil wel nog onderzoeken of het haalbaar is om alsnog naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens te stappen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud