'Bijdrage hoogste vermogens moet 300 miljoen opleveren'

Vincent Van Peteghem, minister van Financiën (CD&V) tijdens de eedaflegging. ©Photo News

Dat zegt vicepremier en minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V)

De financiële bijdrage die de federale regering zal vragen van de mensen met de 'grootste draagkracht' moet jaarlijks 250 tot 300 miljoen euro opbrengen. Dat zegt vicepremier en minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) op vlaamsparlement.tv, het mediakanaal van het Vlaams Parlement.

De regering-De Croo mikt volgens het federaal regeerakkoord op 'een eerlijke bijdrage' van de 'personen die de grootste draagkracht hebben om bij te dragen'.

Hoe die bijdrage eruit moet zien, is nog niet duidelijk. Het is aan minister van Financiën Vincent Van Peteghem om een voorstel uit te werken.

In een gesprek met vlaamsparlement.tv zegt Van Peteghem dat hij tegen de eerste begrotingscontrole van 2021 - dus maart, april 2021 - een voorstel zal uitwerken. Hij gaat niet in op de inhoud van dat voorstel.

Wel moet het voldoende 'rechtszeker' zijn om eventuele procedures bij het Grondwettelijk Hof te doorstaan. Het is ook de bedoeling dat de bijdrage structureel, dus jaarlijks, inkomsten oplevert. 'Ik denk dat het in de grootteorde van 250 à 300 miljoen euro moet liggen', aldus Van Peteghem.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud