N-VA blaast warm en koud over afschaffing ecocheque

Nadat CD&V en de MR hun steun introkken voor het wetsvoorstel dat de eco-cheque afschaft, uit de N-VA nu openlijk haar twijfel.

De federale meerderheidspartijen lanceerden vorig jaar het plan om de ecocheques door een nettovergoeding te vervangen. Werknemers krijgen dan niet langer vouchers waarmee ze enkel milieuvriendelijke producten kunnen kopen, maar een cashvergoeding die ze vrij kunnen besteden of opsparen.

Maar die hervorming botste op stevig gelobby van de bedrijven achter de ecocheques, die fors geld verdienen met het chequemodel. Ook waren er juridische bezwaren. De Raad van State, die nagaat of wetsvoorstellen wettelijk zijn, oordeelde een maand geleden dat het voorstel van de meerderheidspartijen een inbreuk op het gelijkheidsbeginsel kan vormen.

Politieke keuze

De coalitiepartijen MR en CD&V grijpen de juridische kanttekeningen aan om de poging tot afschaffing te staken. Zij pleiten nu voor elektronische cheques, net zoals bij de maaltijdcheques. Dat moet alvast een besparing opleveren.

N-VA twijfelt

De N-VA, die het voorstel om de ecocheques af te schaffen mee ondertekende, uit nu ook haar twijfel. Door de juridische bezwaren kan ze het huidige voorstel niet steunen, zegt N-VA-Kamerlid Wim Van der Donckt. Tegelijk opent hij de deur voor het CD&V- en MR-voorstel, dat volgens hem 'het bestuderen waard is'.

De woordvoerder van de N-VA-kamerfractie noemt dat standpunt een 'tussenstandpunt.'

'Er zal een creatieve oplossing nodig zijn', zegt Wim Van der Donckt. Volgens hem blijft het 'eventueel ook een optie' het oorspronkelijke afschaffingsvoorstel te amenderen.

Maar ook de elektronische ecocheque is een mogelijkheid. 'We betreuren de situatie en begrijpen de frustratie van Open VLD, maar zo kunnen we toch al een stap vooruitzetten', zegt N-VA-Kamerlid Wim Van der Donckt daarover aan Belga.

In een telefonisch gesprek met De Tijd benadrukt hij dat de afschaffing van de eco-cheque het langetermijndoel blijft.

‘Uiteindelijk is het nu enkel een politieke keuze of men de ecocheque vervangt door een nettovergoeding’, zegt Open VLD-Kamerlid Egbert Lachaert. ©Photo News

 

Open VLD blijft '100 procent' achter een nettovergoeding staan, zegt Open VLD-Kamerlid Egbert Lachaert, een van de grote voorstanders van zo'n maatregel. ‘Uiteindelijk is het een politieke keuze of je de ecocheque vervangt door een nettovergoeding.'

Grote gevolgen

CD&V-Kamerlid Stefaan Vercamer benadrukt de juridische bezwaren. 'De juridische onzekerheid blijft.'  Hij verwijst naar het blijvende risico dat het Grondwettelijk Hof de nettoregeling voor de ecocheques afschiet.

De Raad van State had erop gewezen dat door de hervorming naast een belaste vorm van loon ook een onbelaste vorm ontstaat. De juridische uitleg om dat te verantwoorden ontbrak in het wetsvoorstel, waardoor de Raad serieuze twijfels had.

Daarop voerden de meerderheidspartijen enkele wijzigingen door in hun oorspronkelijke voorstel, zoals een verantwoording voor de fiscaal verschillende behandeling. De Raad van State kan nu leven met het voorstel, al wijst hij erop dat het Grondwettelijk Hof bij een klacht nog altijd kan oordelen dat het onderscheid ongrondwettelijk is.

Als het Hof oordeelt dat de verschillende fiscale behandeling van de nettovergoeding ongrondwettelijk is, heeft dat grote gevolgen voor wie de vergoeding krijgt. In dat geval moeten zulke werknemers er belastingen en socialezekerheidsbijdragen op betalen. De cheques zijn daar nu van vrijgesteld.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud