nieuwsanalyse

Centrumrechts haalt lijken uit de kast

Bart de Wever ©BELGA

De Wetstraat begint op een massagraf te lijken, gezien het tempo waaraan de lijken uit de kast vallen. Dat legt meteen de strategie van centrumrechts bloot. De onpopulaire maatregelen zijn nodig omdat de vorige regeringen - en dan vooral de socialisten - jarenlang nagelaten hebben die te nemen.

Erik Meynen, de cartoonist van Het Laatste Nieuws, heeft een neus voor wat er leeft in de Wetstraat. In zijn gisteren verschenen bijdrage laat hij N-VA-voorzitter Bart De Wever aan Kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA) zijn strategie uitleggen. ‘We kunnen de socialisten de schuld geven voor alle slechte beslissingen van de vorige regering. En iedereen gelooft het.’

©Erik Meynen

De cartoonist slaat de nagel op de kop. De Wever beheerst deze kunst al langer. Hij maakte vanaf het begin duidelijk dat zware besparingen nodig zijn omdat onder het premierschap van Elio Di Rupo (PS) de verkeerde of helemaal geen beslissingen zijn genomen. Dat illustreerde hij tijdens de verkiezingscampagne met zijn ‘show the money’-uitspraak aan het adres van Di Rupo.

Bart de Wever ©BELGA

Intussen wordt die strategie gretig overgenomen door alle partijen van centrumrechts. Die aanpak gaat erin als zoete broodjes. Dat bleek afgelopen week nog eens toen de cijfers over de ‘groenestroombom’ uitlekten. Door het energiebeleid van voormalig Vlaams minister Freya Van den Bossche (sp.a) dreigt de elektriciteitsfactuur ruim 30 procent te stijgen. De door de groenestroomcertificaten opgebouwde schuldenberg werd dus in de markt gezet als een louter door de sp.a geschapen lijk dat nu uit de kast valt. Dat CD&V, de N-VA en Open VLD dat energiebeleid mee ondersteund hebben in de Vlaamse regering, werd onder de mat geveegd.

Eerder lekte uit dat de Vlaamse schuld plotseling gestegen was naar 18 miljard euro omdat Europa ons verplicht een reeks ‘onzichtbare schulden’ uit het verleden in de schuld op te nemen. De globale Belgische overheidsschuld is zelfs gestegen tot boven 400 miljard euro.

Marc Leemans, de voorzitter van de christelijke vakbond ACV, heeft gisteren nog eens zwaar uitgehaald naar de indexsprong die de regering-Michel wil doorvoeren. ‘De regering spreekt van een slimme indexsprong, maar het slimme zit vooral in de manier waarop deze asociale maatregel verpakt wordt’, stelt hij. De regering spreekt over een slimme indexsprong omdat hij gecorrigeerd wordt voor wie weinig verdient.

De enige sociale correctie die het ACV naar eigen zeggen terugvond in de begroting heeft een budget van 127 miljoen. ‘Alleen al om de indexsprong te compenseren voor de minimumuitkeringen is circa 312 miljoen nodig’, klinkt het. ‘Dan is er nog geen enkele correctie gebeurd voor de andere uitkeringen, die ook geen vetpot zijn.’

Het ACV wijst er op dat veel uitkeringsgerechtigden minder zullen krijgen, onder meer omdat bespaard wordt op de uitkeringen voor oudere werklozen.

Het nieuws dat het aantal nieuwe jobs in België tot het laagste peil in tien jaar is gezakt werd door Open VLD gretig in de verf gezet. De N-VA deed hetzelfde met de vaststelling dat het ondernemersklimaat de afgelopen jaren fors is achteruitgegaan. Wij gaan dat anders aanpakken, maakte minister van Financiën, Johan Van Overtveldt (N-VA) duidelijk. Door de concurrentiekracht van de bedrijven te versterken mikt hij op 80.000 nieuwe jobs.

Ons land staat er belabberd voor. En het is aan centrumrechts om puin te ruimen, is de perceptie die wordt gecreëerd. Als de elektriciteitsprijs stijgt, is dat niet de schuld van centrumrechts. Als het inschrijvingsgeld verhoogt of de prijs voor een busticket stijgt, is dat omdat er de voorbije jaren te weinig is gebeurd. Als de stroom deze winter uitvalt, zal dat ook de schuld zijn van de vorige regering.

Die zondebokstrategie maskeert wel dat centrumrechts voorlopig weinig draagvlak vindt voor zijn hervormingen. Door de voorziene sociale correcties in de verf te zetten en hier en daar overgangsmaatregelen te nemen, tracht de nieuwe coalitie het beeld bij te stellen van een kille besparingsregering. Maar het verzet blijft aanhouden. Dat blijkt ook uit de opstelling van de linkervleugel van CD&V (zie inzet).

De besparingen in het hoger onderwijs en de verhoging van het inschrijvingsgeld blijven op weerstand botsen. Hetzelfde geldt voor een reeks maatregelen die op het federale niveau in de steigers staan, zoals de verhoging van de pensioenleeftijd tot 67 jaar tegen 2030, iets wat geen enkele partij in haar verkiezingsprogramma had staan. Dat er voor de meeste werknemers door de indexsprong volgend jaar geen loonsverhoging in zit, leidt ook tot gemor. Het protest zal alleen maar toenemen in aanloop naar de nationale betoging van donderdag en de nationale staking op 15 december.

.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud