Charles Michel krijgt sleutels Wetstraat 16

De premier, de 13 ministers en vier staatssecretarissen hebben zaterdagmorgen de eed afgelegd bij Koning Filip.Vervolgens kreeg Charles Michel (MR) de sleutels van de Wetstraat 16 uit handen van uittredend premier Elio Di Rupo (PS).

Na het inhoudelijke akkoord hebben MR, N-VA, CD&V en Open VLD nu ook uitgemaakt wie voor hen in de regering-Michel zal zetelen en welke bevoegdheid iedereen krijgt. Om 10 uur  legden de ministers de eed afd bij de koning. Daarbij viel het op dat drie N-VA ministers de eed aflegden met het V-teken, het teken dat ook tijdens de campagne gebruikt werd. 'Dat was niet bewust de bedoeling', zei N-VA-vicepremier Jan Jambon aan VTM. 'Het was wel bewust de bedoeling om de eed alleen in het Nederlands af te leggen.'

Maggie De Block, minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, vertrouwde de koning toe dat voor haar 'een droom' uitkomt.

Intussen is ook al de traditionele groepsfoto gemaakt. Vervolgens heeft de nieuwe premier, Charles Michel, de sleutels van de Wetstraat 16 overhandigd gekregen van uittredend premier Elio Di Rupo (PS).Di Rupo deed zijn opvolger een fles Italiaanse wijn cadeau. Michel had voor zijn voorganger pralines en een boek over kunst mee.

©BELGA

Rond de middag volgde de eerste vergadering van de kersverse ministerraad.

 

Bij de samenstelling van de regeringsploeg valt het vooreerst al op dat er aan Vlaamse kant maar weinig vrouwen vertegenwoordigd zijn. N-VA stuurt gynaecologe Elke Sleurs als staatssecretaris voor Fiscale Fraudebestrijding, Armoedebestrijding en Wetenschapsbeleid. Open VLD levert met Maggie De Block de minister voor Volksgezondheid. Maar bij die twee vrouwen blijft het ook. In het kernkabinet – met premier Michel en de vicepremiers Kris Peeters (CD&V), Alexander De Croo (Open VLD), Jan Jambon (N-VA) en Didier Reynders (MR) - is zelfs geen enkele vrouw aanwezig. MR levert aan Franstalige kant met Marie-Christine Marghem en Jacqueline Galant ook twee vrouwen. 

N-VA heeft de cruciale post van Financiën binnengerijfd en geeft die aan Johan Van Overtveldt, oud-hoofdredacteur van Trends. De Vlaamsnationalisten konden ook enkele bevoegdheden claimen waarmee het zich kan profileren op het veiligheidsaspect. Zo wordt Jan Jambon (N-VA) minister van Binnenlands Zaken. Het gevoelige thema van de Syriëstrijders komt daarmee op zijn  bord. Steven Vandeput – een federaal parlementslid dat tot nu toe zich focuste op financiën en begroting – wordt de opvolger van Pieter De Crem op Defensie. Theo Francken – migratiespecialist van de partij – kan zich als staatssecretaris richten op Asiel en Migratie.  

Voor CD&V wordt coformateur Kris Peeters vicepremier en minister van Werk, Economie en Consumentenzaken. Hij moet gaan overleggen met de sociale partners over enkele moeilijk sociaal-economische hervormingen. Koen Geens krijgt als jurist de portefeuille van Justitie. Voor Pieter De Crem is er een troostprijs. Hij wordt staatssecretaris voor Buitenlandse Handel. Het was gisteren al duidelijk geworden in het regeerakkoord dat de federale overheid de regio’s gaat ondersteunen bij het uitbouwen van een economische diplomatie.

Jan Jambon (N-VA) is de derde vicepremier en wordt minister van Binnenlandse Zaken.
Alexander De Croo (Open Vld) blijft vicepremier, maar krijgt Ontwikkelingssamenwerking in plaats van Pensioenen als bevoegd. Hij wordt ook bevoegd voor de post, telecom en de digitale agenda. ©Jef Boes
Johan Van Overtveldt (N-VA) is de nieuwe minister van Financiën. ©BELGA
Siegfried Bracke (N-VA) wordt Kamervoorzitter. ©Photo News
Koen Geens (CD&V) wordt minister van Justitie. ©BELGA
Pieter De Crem (CD&V) accepteerde de functie van staatssecretaris van Buitenlandse Handel. ©BELGA
Didier Reynders (MR) blijft vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken. ©BELGA
Willy Borsus (MR) onderhandelde mee over het regeerakkoord en wordt bevoegd voor KMO's, Zelfstandigen en Landbouw. ©BELGA
Maggie De Block (Open Vld) is de enige Vlaamse vrouwelijke minister en krijgt de portefeuille van Volksgezondheid en Sociale Zaken. ©BELGA
De Limburger Steven Vandeput (N-VA) wordt de nieuwe minister van Defensie. ©BELGA
De Gentse gynaecologe Elke Sleurs (N-VA) is de nieuwe staatssecretaris voor Fiscale fraudebestrijding. ©BELGA
Theo Francken (N-VA) krijgt als staatssecretaris de bevoegdheid over Asiel en Migratie. ©BELGA
Bart Tommelein (Open Vld) wordt staatssecretaris voor Sociale Fraude, Privacy en Noordzee. ©BELGA
Marie-Christine Marghem (MR) wordt minister van Energie. ©BELGA
Hervé Jamar (MR) wordt minister van Begroting. ©BELGA
Christine Defraigne (MR) wordt voorzitster van de Senaat. ©BELGA
Jacqueline Gallant (MR) krijgt Mobiliteit, NMBS en het dossier van de nachtvluchten op haar bord. ©Jonas Hamers
Daniel Bacquelaine (MR) wordt minister van Pensioenen. ©BELGA
Kris Peeters (CD&V) wordt vicepremier en krijgt Werk, Economie en Consumentenzaken als bevoegdheden. ©Photo News
Charles Michel (MR) wordt premier. Hij is de tweede jongste premier binnen Europa, na de 35-jarige premier van Estland. Michel is 38 jaar oud. ©BELGA

Open VLD-voorzitter vaardigt haar sterspeelster Maggie De Block – die lang huisarts was – af als minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid. De Croo blijft vicepremier en wordt minister van Ontwikkelingssamenwerking. Hij krijgt ook telecom, de post en de digitale agenda onder zich. De NMBS evenwel niet. Dat maakt dat de bedrijven waar de overheid de volledige controle over heeft of een belang in heeft wat versnipperd zitten. De NMBS komt onder de vleugels  van een MR-minister. Bart Tommelein is de staatssecretaris voor Open VLD, met de uiteenlopende bevoegdheden Sociale Fraude, Privacy en Noordzee.

Bij de MR is de puzzel ook rond. Charles Michel wordt natuurlijk premier, Reynders vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken. Hervé Jamar krijgt de bevoegdheid over de Begroting en de Nationale Loterij. Hij keert zo terug naar het federale pluche: hij was al van juli tot december 2007 minister van Ontwikkelingssamenwerking. Marie-Christine Marghem moet het energiebeleid, de afgelopen jaren een zorgenkind op federaal niveau, gaan uittekenen.

Jacqueline Galant krijgt Mobiliteit en de NMBS als bevoegdheid. Zij krijgt ook het explosieve dossier van de nachtvluchten over Brussel bij zich. De portefeuille van Pensioenen komt bij Daniel Bacquelaine, tot nu toe fractieleider voor de MR in de Kamer. Willy Borsus wordt bevoegd voor KMO’s, Zelfstandigen en Landbouw – een portefeuille die afgelopen regeerperiode ook bij de MR zat. Het voorzitterschap van de Kamer en Senaat zit respectievelijk bij N-VA met Siegfried Bracke en bij MR met Christine Defraigne.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud