Cipiersstakingen kostten 15 miljoen sinds 2013

Bij de grote cipiersstaking in 2016 vervingen zowel agenten als militairen de stakende cipiers in de gevangenis van Vorst. ©Photo News

Het kostte de politie sinds 2013 al 15,8 miljoen euro om stakende cipiers te vervangen door agenten. In 2016 alleen al zijn daarvoor zo’n 17.000 politiemensen ingezet.

©Mediafin

Het vakbondsfront kondigde gisteren nieuwe stakingsacties aan tegen ‘het chronisch personeelstekort en de overbevolking in de gevangenissen’ in ons land. Vanaf 29 januari zal het voltallige personeel in alle gevangenissen dagelijks twee uur later aan zijn shift beginnen. Op vrijdag 2 februari volgt een 24 urenstaking. De week nadien gaan de dagelijkse ‘waarschuwingsacties’ weer door, tot het personeel op 9 februari opnieuw 24 uur het werk neerlegt. Als minister van Justitie Koen Geens (CD&V) dan niet overstag gaat, volgen ‘scherpere’ acties.

Aan zulke cipiersstakingen hangen een serieus prijskaartje, blijkt uit cijfers die Kamerlid Carina Van Cauter (Open VLD) opvroeg bij minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). Dat komt omdat telkens politiemensen moeten worden ingeschakeld om de stakende cipiers te vervangen. Van 2013 tot en met 2016 kostten de stakingen al 15,76 miljoen euro, laat Jambon weten.

Minimale dienst

In die vier jaar moesten politiemensen in totaal 281.900 werkuren presteren om stakende cipiers te vervangen. 2016 was de grote slokop, want toen vond van april tot eind juni een grote staking van de Franstalige cipiers plaats. Niet alleen betekende dat dat 3.657 federale en 13.413 lokale agenten gedurende 170.700 werkuren geen andere taken konden uitvoeren, het kostte de opgetrommelde politiediensten dat jaar alleen al 9,43 miljoen euro.

Van Cauter pleit daarom al langer voor het opleggen van een gegarandeerde dienstverlening in de gevangenissen. ‘Stakingen leiden niet alleen tot een enorme werklast en een serieus kostenplaatje voor de politie, de agenten kunnen ook niet worden ingezet op domeinen waar ze momenteel heel hard nodig zijn. Denk maar aan de beveiliging van grote evenementen door de terreurdreiging.’

Minister Geens deelde eerder deze week in de Kamercommissie Justitie mee dat er snel een wetsontwerp klaar zal zijn om zo’n minimale dienstverlening in te voeren in de gevangenissen. De CD&V’er geeft toe dat de cipiersbonden geen vragende partij zijn, maar na een ‘informeel overleg’ met hen meent hij dat de geesten er rijp voor zijn. Tijdens het laatste overleg met de bonden vorig jaar heeft Geens aangekondigd dat het wetsontwerp op komst is.

Lees verder

Gesponsorde inhoud

Partner content