Conservatief Duda wint Poolse presidentsverkiezingen

©REUTERS

In Polen behouden de eurokritische conservatieven hun machtsmonopolie, nadat Andrzej Duda in een nek-aan-nekrace de presidentsverkiezingen heeft gewonnen.

Wie dacht dat de Poolse kiezer het land een koers zou opsturen die tot minder botsingen met de Europese Unie en meer openheid voor lgbt's leidt, heeft verkeerd gedacht. Volgens de bijna volledige resultaten blijft de conservatieve Andrzej Duda president van het land.

Met 99,97 procent van de stemmen geteld, ligt Duda nipt voor op zijn tegenstander Rafal Trzaskowski, de liberale burgemeester van Warschau. Duda haalt 51,21 procent van de stemmen, meldt de kiescommissie PKW maandag. De opkomst was, met 68,12 procent, ongewoon hoog.

Duda is omstreden. Hij steunde de regeingsbeslissingen de grip op justitie te verhogen, wat tot aanvaringen met de Europese Commissie leidde. Polen ligt ook onder vuur omdat het de rechten van holebi's en transgenders aanvalt. Veel burgemeesters van PiS riepen hun gemeente uit tot lgbt-ideologie-vrije zones.

De verkiezingen gingen daarover. De uitdager van Duda, Trzaskowski wilde de hervormingen van justitie terug draaien, steunt de holebigemeenschap en is voorstander van een samenlevingscontract voor partners van hetzelfde geslacht.

Met de herverkiezing van Duda behoudt de katholiek-conservatieve PiS haar machtsmonopolie in Polen. De partij levert met Mateusz Morawiecki ook de premier.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud