De Block doet niemand pijn met extra besparingen

©BELGA

Het kernkabinet buigt zich vanmorgen over de losse eindjes van het Zomerakkoord. Minister van Sociale Zaken Maggie De Block (Open VLD) heeft alvast 64 miljoen euro gevonden.

Aan het Zomerakkoord dat de regering-Michel in juli onderhandelde, zaten nog enkele losse eindjes, waaronder de begroting. Voor zo’n 200 miljoen euro aan besparingen voor 2018 waren nog geen precieze maatregelen uitgewerkt.

Er werd alleen beslist dat minister van Werk Kris Peeters (CD&V) nog 90 miljoen euro aan bezuinigingen moest vinden, minister van Sociale Zaken Maggie De Block (Open VLD) 64 miljoen en minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR) 52 miljoen.

De Block heeft intussen haar huiswerk klaar. Ze legt dat vanmorgen voor aan haar collega's in het kernkabinet. Ze hoopt 64 miljoen euro te besparen met de invoering van zachte landingsbanen. Die vormen een onderdeel van het Zomerakkoord en komen erop neer dat bedrijven een fiscaal interessante premie kunnen geven aan werknemers die deeltijds gaan werken omdat het werkritme hen te hoog is. De premie is gericht op 50-plussers.

Met die maatregel hoopt de regering te voorkomen dat werknemers ziek worden. Zo kan geld worden bespaard: wie niet ziek is, betaalt belasting op zijn loon en hoeft geen uitkering te krijgen.

Meevaller

Ook Peeters en Bacquelaine zijn op zoek naar besparingen die de burger zo weinig mogelijk pijn doen. Na de heisa over het verlagen van de pensioenen van werkloze 55-plussers wil premier Charles Michel (MR) nieuwe onrust over zijn Zomerakkoord vermijden.

Peeters heeft alvast goed nieuws voor Michel. Volgens nieuwe cijfers van de RVA zullen de uitgaven voor werkloosheid volgend jaar 312 miljoen lager uitgevallen dan eerder ingeschat. Maar dat betekent niet dat hij zijn 90 miljoen euro besparingen niet meer zal doen.

Lees verder

Gesponsorde inhoud

Partner content