De Block neemt RSZ-voordeel voetballers in het vizier

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block overweegt het systeem van RSZ-korting voor de voetbalsector af te schaffen. ©Dieter Telemans

Minister van Sociale Zaken Maggie De Block (Open VLD) pakt dan toch de sociale voordelen van voetbalclubs en spelers aan.

Na het uitbreken van het schandaal 'Propere Handen' stelt De Block vast dat de voetbalwereld de boodschap niet ­begrepen heeft. 'Ik vroeg een signaal, maar heb het niet ­gekregen', zegt De Block over de voetbalsector in onder andere Het Nieuwsblad.

'Omdat concrete resultaten uitblijven, heb ik mijn diensten op­gedragen een voorstel uit te werken om het RSZ-voordeel af te schaffen of af te bouwen.'

304
RSZ per maand
Een voetballer betaalt maandelijks amper 304 euro aan RSZ-bjdragen

Dat voordeel bestaat er in dat voetballers vandaag slechts een maximum van 304 euro RSZ per maand betalen, ook al verdienen ze soms tienduizenden euro's per maand. Clubs ­betalen maandelijks maximaal 591 euro per speler.

De indirecte staatssteun is een belangrijke bron van inkomsten voor de voetbalclubs. Bovendien profiteren de clubs die de hoogste lonen betalen, het meest van het systeem van RSZ-korting.

De Block viseert alleen de voetbalsector. Bij andere sporten zijn de uitwassen minder groot omdat de lonen daar vaak lager liggen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect