Advertentie

De Croo: ‘Geef werknemers extra winstpremie'

Liberaal vicepremier Alexander De Croo pleit voor een fiscaal interessante winstpremie voor werknemers. ©BELGA

Bedrijven moeten personeel kunnen belonen met ‘superdividend’, zegt de liberale vicepremier Alexander De Croo in een gesprek met De Tijd.

‘Als een werkgever een groot contract binnenhaalt, moet hij in een vlaag van enthousiasme een deel van de winst aan zijn werknemers kunnen geven', zegt De Croo in een interview met De Tijd. Daarom zal vicepremier Alexander De Croo (Open VLD) op de economische superministerraad een voorstel op tafel leggen voor een fiscaal aantrekkelijke collectieve winstpremie.

‘Met de indexsprong en de loonmatiging hebben mensen tijdens de crisis zware inspanningen geleverd. Nu het beter gaat, mag daar iets tegenover staan’, vindt De Croo. ‘Te veel mensen hebben nu het gevoel dat de economie vooruitgaat, maar dat zij als werknemer daar niet mee de vruchten van plukken.’

Minder rigide dan cao 90

Vandaar dat de liberaal een winstpremie voor de werknemers mogelijk wil maken, vergelijkbaar met een superdividend voor aandeelhouders. De winstpremie die De Croo binnenkort op de regeringstafel legt, is minder rigide dan de bestaande cao 90, waarmee werknemers een bonus van maximaal 2.830 euro netto per jaar kunnen krijgen.

Mensen hebben tijdens de crisis zware inspanningen geleverd. Nu het beter gaat, mag daar iets tegenover staan.
alexander de croo
vicepremier

‘Voor veel kleine kmo’s van tien à vijftien mensen is dat systeem te complex. Het kan niet dat de winstdeelname voorbehouden is voor grote bedrijven en multinationals. Het systeem dat we hebben uitgewerkt, is flexibel, eenvoudig en fiscaal aantrekkelijk.’

Zo’n 30 ondernemers hadden vorige week in De Tijd nog opgeroepen hen toe te laten hun personeel beter te belonen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud