De Croo: 'Laat ethische hackers los op locatiegegevens Proximus'

Vicepremier Alexander De Croo denkt aan 'ethische hackers' om het gebruik van Big Data te controleren. ©BELGA

Minister van Digitale Agenda Alexander de Croo stelt voor om ethische hackers in te zetten om de privacy van telecomgebruikers te garanderen.

Aflgelopen week raakte bekend dat bedrijven en overheden voortaan locatiegegevens van mensen die klant zijn van Proximus kunnen kopen.

Die informatie kan bedrijven helpen hun dienstverlening of hun marketing te verbeteren. Waar veel mensen passeren, kunnen winkelketens een nieuwe winkel openen. Overheden kunnen met de info dan weer voorspellen op welke secundaire wegen het druk zal worden als er een treinstaking is.

Bedrijven en overheden die de locatiegegevens van Proximus willen gebruiken, moeten daar minstens 700 euro voor betalen.

Minister van Digitale Agenda Alexander De Croo (Open VLD) stelt voor ethische hackers te laten testen of de big data echt anoniem zijn. 'Steeds meer bedrijven gaan aan de slag met big data. Hoewel die gegevens volledig anoniem zijn, blijven sommige mensen met vragen zitten of dat wel degelijk zo is.' Daarom stelt hij voor dat hackers hun expertise gebruiken om de datasets te testen. 'Ze zullen nagaan of de gegevens echt niet terug te brengen zijn tot de locatiegegevens van één persoon.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud