De Croo forceert ruimte voor vierde telecomspeler

©BELGA

Open VLD-vicepremier Alexander De Croo wil de telecommarkt openbreken door een deel van het mobiele netwerk vrij te houden voor een vierde speler. Dat moet de concurrentie aanwakkeren en de prijzen doen dalen.

Vandaag verdelen de drie grote operatoren Proximus, Telenet en Orange het grootste deel van de telecommarkt. Maar er is nood aan meer concurrentie, vindt De Croo. In vergelijking met andere landen zjin de prijzen bij ons te hoog.

Begin volgend jaar is er een momentum om de plannen te realiseren. Het Belgische mobiele net gaat in het voorjaar van 2019 onder de hamer. Dan worden de frequenties voor het mobiele netwerk 4G en het nog snellere 5G geveild. De drie traditionele providers zullen daar niet op kunnen bieden, De Croo wil dat deel reserveren voor een vierde speler, schrijft Het Laatste Nieuws.

Weinig kans

Het bericht dat telecomminister Alexander De Croo een vierde mobiele speler wil aantrekken tijdens de spectrumveiling begin volgend jaar mist zijn effect niet. Proximus keldert en ook Telenet  en Orange Belgium  verliezen ruim terrein. 

'We verwachten weinig interesse van Europese spelers gezien de richting de markt uitgaat en kleine omvang van België', reageert ING-analist David Vagman. Maar het is duidelijk dat niet alle investeerders, meer bepaald zij die verder af zitten van ons land, hetzelfde denken.

Ze moeten nochtans weten dat het lang niet de eerste keer is dat met een vierde speler wordt geschermd. Zo versoepelde telecomwaakhond BIPT vijf jaar geleden al de spelregels om een nieuwe concurrent voor Proximus, Base (nu in handen van Telenet) en Orange aan te trekken. Tevergeefs.

Dat de interesse klein is mag niet verbazen. België is een klein land waar de mobiele inkomsten vandaag al over drie spelers worden verdeeld. Om klanten af te snoepen moet een vierde speler goedkopere tarieven aanbieden. En dat terwijl de opstartinvesteringen niet min zijn: volgens ING 700 miljoen euro voor een 5G-licentie en daarbovenop miljarden voor de uitbouw van een gloednieuw netwerk (en glasvezel tot de mast). Dergelijke bedragen neertellen lijkt utopie als het bedrijf in kwestie geen duidelijk zicht heeft over ruime opbrengsten/cash flows om die investeringen af te betalen.

Met een uitbreiding van het aantal spelers zou ons land ingaan tegen de internationale trend van afbouw van het aantal spelers. En wel omdat vier operatoren met elk een eigen netwerk niet rendabel zijn - in overigens grote landen dan België. Dat is het geval in Nederland waar Tele2 en T-Mobile de krachten bundelen. In de VS smelt T-Mobile samen met Sprint. En in Frankrijk lonkt kabelbedrijf Altice naar een fusie voor zijn mobiele dochter SFR.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud