Decaluwé en Gilkinet botsen over treinen naar zee

Ook in de zomer overstroomden de kuststations al met dagjestoeristen. ©BELGA

De kustburgemeesters en de West-Vlaamse gouverneur Carl Decaluwé stellen minister van Mobiliteit Georges Gilkinet in gebreke. Hij zou onvoldoende gehoor geven aan hun verzuchting dat toeristen de kust in de paasvakantie zullen overspoelen.

Het is niet onrealistisch dat bij goed weer in de paasvakantie massaal veel Belgen naar de kust willen sporen. Bij de kustburgemeesters en de West-Vlaamse gouverneur Carl Decaluwé slaat de angst om het hart bij dat scenario: stranden, pleinen en winkelstraten dreigen vol te lopen en ook in de stations en op de trein beloven de afstandsregels dode letter te blijven.

Maandag, twee weken voor het begin van de paasvakantie, overlegde Decaluwé met de NMBS en minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) over hoe zo'n scenario vermeden kan worden. Dat liep evenwel af op een sisser.

Als er geen reactie op de ingebrekestelling komt, ligt de weg naar de Raad van State nog altijd open. Ook het sluiten van de stations is een mogelijkheid.
Carl Decaluwé
West-Vlaams gouverneur

Decaluwé vraagt dat de NMBS haar treinen stopt of aanpast als de druktebarometers aan de kust bloedrood kleuren. 'Daarop is het antwoord nog altijd nee', zegt hij. 'Integendeel, de NMBS verwijst naar de beheersovereenkomst, die voorschrijft dat ze zoveel mogelijk mensen moet vervoeren. Ik vind dat ondergeschikt in tijden van pandemie.'

De gouverneur stuurde na het overleg een ingebrekestelling naar Gilkinet. 'Zijn kabinet neemt geen enkele verantwoordelijkheid. Als er geen reactie op de ingebrekestelling komt, ligt de weg naar de Raad van State nog altijd open. Ook het sluiten van de stations is een mogelijkheid', zegt Decaluwé.

Ontraden

Het Overlegcomité besliste dat treinreizigers naar de kust tijdens de weekends en vakanties alleen aan het raam mogen zitten. Het kabinet-Gilkinet en de NMBS wilden op het overleg vooral uitklaren hoe ze die regel in praktijk zullen omzetten en hoe ze grote mensenmassa's in de stations kunnen begeleiden.

Het gaat niet alleen om toeristen, maar ook mensen die in Oostende of Gent wonen.
Georges Gilkinet
Minister van Mobiliteit (Ecolo)

'Het Overlegcomité heeft niet beslist om de treinen naar de kust te stoppen. Het gaat niet alleen om toeristen, maar ook mensen die in Oostende of Gent wonen', zegt Gilkinet. 'Zo simpel is het niet om die treinen te stoppen. We willen de treinen naar de zee vooral zo veilig mogelijk organiseren, door personeel en politie in te zetten in en rond de stations, te voorspellen waar het druk wordt en mensen te ontraden naar dezelfde bestemming te gaan. De NMBS heeft al veel maatregelen genomen en de zee is van iedereen.'

Woensdag vindt een nieuw overleg plaats, waaraan ook de kustburgemeesters en vertegenwoordigers van het kabinet-Binnenlandse Zaken deelnemen. Het is nog maar de vraag of de NMBS en Gilkinet tot een vergelijk kunnen komen met Decaluwé en de kustburgemeesters, die de ingebrekestelling steunen.

'Ik vind het jammer dat we een ingebrekestelling hebben moeten sturen, maar ik pik het niet dat ze ons op die vergaderingen uitlachen', zegt Decaluwé.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud