Defensie wil 840 miljoen euro voor drie vliegende tankstations

©EPA

Het Belgische leger wil drie grote tankervliegtuigen aankopen, goed voor een totale kostprijs van 840 miljoen euro. Dat blijkt uit het strategisch legerplan dat minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) in de regering aftoetst.

Het eerste vliegtuig zou moeten worden geleverd tegen 2025 en dan nog twee tegen 2030. De kostprijs ervan draait rond 300 miljoen dollar (280 miljoen euro) per stuk. Voor drie toestellen gaat het dus om zo’n 840 miljoen euro.

Het gaat om de zogenaamde MRTT’s, de ‘MultiRole Tanker Transport’-vliegtuigen van Airbus, waarmee gevechtsvliegtuigen, zoals de F16’s die het Belgische leger heeft, in de lucht kunnen worden bijgetankt. In een reactie zegt de woordvoerder van minister Vandeput dat ‘de inhoud van het strategisch plan niet besproken wordt in de media, maar in de regering’.

Dit maakt deel uit van de Europese plannen om een eigen capaciteit uit te bouwen. Nu zijn we te afhankelijk van Amerikaanse steun

Wel merkt hij op dat de uitbouw van de capaciteit om in de lucht bij te tanken, waarvan sprake is in het strategisch plan, al langer wordt bestudeerd. Door in de lucht bij te tanken wordt de beperkte actieradius van de straaljagers fors verhoogd. ‘België is een van de landen die al langer in het project zitten van het militair samenwerkingsverband in de EU, EDA, om een Europese air to air refueling-capaciteit uit te bouwen. In de NAVO zijn we daar nu nog volledig afhankelijk van de Amerikanen’, klinkt het bij Defensie.

Gevechtsvliegtuigen

‘Op Europees niveau zijn er nu te weinig tankvliegtuigen om de Europese gevechtsvliegtuigen op langere afstanden in te zetten zonder Amerikaanse steun, zoals opnieuw gebleken is in het conflict in Libië’ (...) Specifiek om de Belgische luchtgevechtscapaciteit te ondersteunen in een Alliantie-verband vraagt de NAVO om tankervliegtuigen tegen 2025. Tegen 2025 zal België één tankervliegtuig aanschaffen dat tevens strategisch transport kan verzekeren als het niet wordt ingezet als tankvliegtuig. In 2030 zullen de Belgische luchtstrijdkrachten moeten beschikken over nog twee bijkomende tanker- en transportvliegtuigen’.

840 miljoen euro
De catalogusprijs van de drie tank- en transportvliegtuigen van Airbus, waarvan sprake in het strategisch plan, bedraagt zo’n 840 miljoen euro.

Daarnaast wordt voorgesteld om brandstofkits voor de Belgische militaire transportvliegtuigen A400M te bestellen, waardoor die toestellen ook als tankvliegtuigen kunnen worden ingezet. Daardoor dreigt het kostenplaatje op te lopen tot zo’n miljard euro.

En dat kom dan boven op de reeds fel bekritiseerde plannen voor de vervanging van de F16-gevechtsvliegtuigen, waaraan een prijskaartje van 4 tot 5 miljard euro vasthangt. Niet alleen vanuit de oppositie kwam daar al kritiek op, ook Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten liet al verstaan dat ze niet van plan is om miljarden te gaan pompen in het Belgisch leger.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content