Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Deur open voor gunstregime Airbnb'ers

Bijklussers deeleconomie kunnen tot 6.000 euro per jaar onbelast bijverdienen.
Advertentie
Koeriers voor UberEats hoeven volgend jaar geen belasting meer te betalen als ze tot 500 euro per maand verdienen. ©Bloomberg

De federale regering zet de deur open voor een fiscaal gunstregime voor Airbnb-verhuurders. Als Airbnb zich laat erkennen als deelplatform, zullen mensen die sporadisch hun woning verhuren op die inkomsten geen belasting meer moeten betalen.

De regering legde afgelopen weekend een lijst vast van activiteiten waarin mensen tot 500 euro per maand onbelast mogen bijverdienen, zoals oppas, sportcoach, bejaardenhulp of manusje-van-alles.

Vicepremier Alexander De Croo: 'Iedereen die occasioneel via een deelplatform klust, mag vanaf volgend jaar tot 6.000 euro onbelast bijverdienen.' ©BELGA

Ook voor alle erkende deelplatformen komt er zo’n gunstregime, bevestigt vicepremier Alexander De Croo (Open VLD). ‘Iedereen die occasioneel via een deelplatform klust, mag vanaf volgend jaar tot 6.000 euro per jaar bijverdienen zonder daarop belasting te betalen of sociale bijdragen. Zo kan de deeleconomie voor velen een springplank zijn om daarna als zelfstandige aan de slag te gaan.’ 

Ons land telt 30 erkende deelplatformen die de belastingen van hun gebruikers rechtstreeks doorstorten aan de fiscus.

Het gaat bijvoorbeeld om de maaltijdkoerierdienst UberEats, de pakjesbezorger Parcify of Flavr, waarop mensen huisbereide maaltijden verkopen. Wie via zo’n platform zijn diensten aanbiedt, betaalt vandaag 10 procent roerende voorheffing. Die belasting verdwijnt vanaf volgend jaar.

Ook verhuurinkomsten onbelast

Tegelijk komt het populaire verhuurplatform Airbnb in aanmerking om het gunstregime te gebruiken. De regering besliste voortaan ook verhuurinkomsten onder de deeleconomie te laten vallen.

Daardoor wordt het voor Airbnb als platform interessant een erkenning aan te vragen. Het moet dan wel gegevens delen met de fiscus, maar wie via Airbnb zijn woning verhuurt, kan dan tot 500 euro per maand onbelast bijverdienen.

Airbnb was maandag niet onmiddellijk bereikbaar voor een reactie op de vraag of het een erkenning als deelplatform overweegt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud