opmerkelijk

Duitse profvoetballers voeren actie tegen Tihange

©DPA

Met 'Stop Tihange' op de shirts protesteert de Duitse voetbalclub Alemannia Aachen tegen de Belgische kerncentrale in Hoei.

De spelers van de Duitse profclub Alemannia Aachen voetbalden afgelopen weekend zonder reclamesponsor op het truitje. In plaats daarvan hadden ze in een oefenwedstrijd tegen de buren van FC Köln 'Stop Tihange' op de shirts staan.

Een aantal Duitse en Nederlandse gemeenten zijn al rechtszaken begonnen tegen de scheurtjeskerncentrale van Tihange.

In Duitsland zwelt het protest tegen de aanwezigheid van de Belgische kerncentrale van Tihange (Hoei), niet ver van de Duitse grens, de jongste tijd fors aan. Ook Greenpeace ondersteunde de actie.

De kernreactoren Doel 3 en Tihange 2 maken deel uit van de zogenaamde scheurtjescentrales, die de voorbije jaren lang stillagen wegens de aanwezigheid van duizenden haarscheurtjes in het stalen reactorvat. De centrales werden door de nucleaire waakhond FANC veilig verklaard en draaien nu weer.

Maar dat is niet naar de zin van het parlement van de Duitstalige Gemeenschap, dat eerder al in een resolutie unaniem - met steun van de Duitstalige MR-afgevaardigden - vroeg beide kernreactoren stil te leggen.

Het Duitstalige parlement wil ook dat ze gecontroleerd worden door een onafhankelijke instelling, zodat met zekerheid kan worden uitgemaakt dat de reactoren geen probleem voor de veiligheid vormen. Er bestaat grensoverschrijdend grote bezorgdheid over. Enkele Duitse en Nederlandse gemeenten zijn al rechtszaken begonnen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud