Advertentie
Advertentie
netto

Effectentaks maakt levensverzekering aantrekkelijker

De geplande effectentaks verhoogt de interesse voor beleggingen die fiscaalvriendelijk zijn. ‘We krijgen meer vragen over tak23-producten’, zeggen sommige financiële spelers.

De federale regering heeft in het Zomerakkoord beslist een taks in te voeren op effectenrekeningen met een waarde van meer dan 500.000 euro. Ze viseert beursgenoteerde aandelen, obligaties en beleggingsfondsen. Daarom gaan beleggers op zoek naar beleggingsproducten die fiscaalvriendelijker zijn. Levensverzekeringen zoals tak21- en tak23-producten staan niet op een effectenrekening en zijn dus vrijgesteld. Ze zijn wel onderworpen aan een eenmalige taks van 2 procent bij instap.

Door de lage gewaarborgde rente is de belangstelling voor tak21-spaarverzekeringen gering. Daarom kijken beleggers naar tak23-producten of beleggingsverzekeringen. ‘Ik denk dat dit tot de definitieve doorbraak van de tak23 zal leiden’, zegt verzekeraar Generali Belgium. ‘Onze sales managers krijgen wel degelijk meer vragen over tak23-producten.’

Advertentie

In de lift

Ook vermogensadviseur Patrimonia zegt dat hij meer vragen krijgt. ‘Ik verwacht verschuivingen in de beleggingsportefeuilles’, voegt Frank Peeraer eraan toe. Hij is CEO van Fortuna Financial, een vermogensbegeleider gespecialiseerd in tak23. AG Insurance signaleert dat de interesse voor tak23-producten al enkele maanden in de lift zit. ‘De regeringsmaatregelen versterken nogmaals het gunstige fiscale regime van tak23 tegenover andere instrumenten.’

De meeste grootbanken zien voorlopig geen effect en verwachten geen grote verschuivingen. BNP Paribas Fortis merkt op: ‘Bij het verschuiven van bestaande beleggingen naar financiële verzekeringen moet de belegger een taks van 2 procent en instapkosten betalen. Dat zal doorgaans meer kosten dan de uitgespaarde effectentaks.’ ING zit op dezelfde golflengte: ‘Het duurt vrij lang voor de klant de effectentaks heeft teruggewonnen.’

We kunnen verwachten dat klanten die dicht bij de drempel van 500.000 euro zitten nieuwe beleggingen buiten hun effectenrekening zullen doen.

BNP Paribas Fortis

Maar BNPP Fortis voegt eraan toe: ‘We kunnen wel verwachten dat klanten die dicht bij de drempel van 500.000 euro zitten nieuwe beleggingen buiten hun effectenrekening zullen uitvoeren.’ De verzekeraar Private Insurer zegt dat klanten tak23 vooral gebruiken voor langetermijnbeleggingen.

Overigens hebben tak23-producten nog een ander fiscaal voordeel. Beleggers moeten op de opbrengst van tak23-producten geen roerende voorheffing betalen. Er is slechts één uitzondering: op een tak23-verzekering met kapitaalbescherming of een gegarandeerd rendement is soms roerende voorheffing verschuldigd.

Luxemburg

Het is ook mogelijk een individuele effectenportefeuille op een effectenrekening om te zetten in een tak23-product. Vermogende beleggers trokken daarvoor tot nu vooral naar Luxemburg. Maar zo’n transfer is ook mogelijk in België bij Private Insurer. AG Insurance en Generali bieden dat niet aan.

Advertentie

De regering onderzoekt wel maatregelen die een omzeiling van de effectentaks moeten voorkomen. Waarnemers verwijzen naar de antimisbruikbepaling. De fiscus kan een belegger belasten en een boete opleggen als hij een route louter en alleen kiest om belastingen te ontwijken.

Onbekend en onbemind

Slechts 25 procent van de Belgen weet dat een tak23-product een levensverzekering is gekoppeld aan een beleggingsfonds. Dat blijkt uit een enquête van de verzekeraar Generali. Bij de vraag naar de voor- en nadelen weet slechts iets meer dan 10 procent dat beleggers op een beleggingsverzekering geen roerende voorheffing betalen, een premietaks moeten betalen en een begunstigde naar keuze kunnen opnemen. De te lange termijn, het te lage rendement en het te hoge risico zijn de vaakst vermelde redenen waarom de ondervraagden niet investeren in een tak23-product. Het rendement en het risico van een tak23-product hangen af van de activa waarin de verzekering investeert. Een tak23-product kan onder meer in aandelen en/of obligaties investeren.

Maar specialisten geloven niet dat de fiscus de antimisbruikbepaling kan gebruiken bij een transfer van effecten. ‘Er bestaat al een taks van 2 procent’, zegt Désiré Godfroid, gedelegeerd bestuurder van Patrimonia. ‘Die taks op tak23-producten heeft als doel de roerende voorheffing en de beurstaks op effecten te compenseren.’

Peeraer onderstreept dat hij niet de fiscaliteit gebruikt als argument om tak23-producten aan te prijzen. ‘Mijn belangrijkste argument is de grote flexibiliteit van het product.’

Tak23-producten vormen voorlopig slechts een klein deel van het financieel vermogen van de Belgen. De waarde van de uitstaande tak23-producten bedroeg 30,4 miljard eind 2015, zegt Assuralia, de beroepsvereniging van de verzekeraars. Ter vergelijking, de gezinnen bezaten in maart 2017 voor 196 miljard euro beleggingsfondsen, voor 62 miljard beursgenoteerde aandelen en voor 53 miljard schuldbewijzen, zoals obligaties en kasbons.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.