Enkel CD&V twijfelt nog aan Sinterklaasdeal

Vicepremier Kris Peeters (CD&V). ©BELGA

Drie van de vier federale meerderheidspartijen willen de laatste losse eindjes van het Zomerakkoord zo snel mogelijk aaneenknopen. CD&V blijft evenwel twijfelen aan het onbelast bijverdienen én de effectentaks.

Als het van premier Charles Michel (MR) afhangt wordt morgen op Sinterklaas een einde gemaakt aan de maandenlange soap die volgde op het Zomerakkoord. Samen met de Vlaamse meerderheidspartijen Open VLD en N-VA wil hij kleine aanpassingen doorvoeren aan het akkoord om zo tegemoet te komen aan de kritiek van de Raad van State, die de regering bijstaat met juridisch advies. Die toonde zich kritisch over de effectenbelasting en het onbelast bijverdienen.

Over de hervorming van de vennootschapsbelasting - het vlaggenschip van het Zomerakkoord - ligt niemand nog wakker. In zijn advies schoof de Raad van State enkele opmerkingen naar voren, maar fundamentele kritiek kwam er niet. Het rapport dat de Nationale Bank vandaag aflevert over de financiering van de hervorming zou evenmin voor veel problemen zorgen.

CD&V wil garanties dat volgend jaar hoe dan ook voor 254 miljoen euro aan lasten op kapitaal opgehaald wordt.

Bij CD&V wordt evenwel nog steeds getwijfeld of een paar kleine aanpassingen aan het Zomerakkoord voldoende zijn. De christendemocraten zitten bijzonder verveeld met de effectentaks. Dat is de belasting van 0,15 procent die beleggers die meer dan 500.000 euro aan financiële producten zoals aandelen hebben staan op een effectenportefeuille vanaf volgend jaar moeten betalen.

CD&V was nooit een grote voorstander van de maatregel, die hen werd voorgesteld door Michel als pasmunt voor de hervorming van de vennootschapsbelasting. Ze stemde met de taks, die volgend jaar 254 miljoen euro moet opbrengen, in omdat bleek dat het de enige haalbare kapitaalbelasting was die de partij kon krijgen. Daarmee kan ze tegemoet komen aan de kritiek van haar linkervleugel dat de regering de rijken te veel ontziet.

De Raad van State maakte vorige week echter duidelijk dat de effectenbelasting een aantal mogelijke discriminaties bevat. Zo vindt de instelling het vreemd dat enkel wie financiële producten op een effectenrekening heeft staan de belasting moet betalen. Wie aandelen op naam heeft - wat betekent dat bedrijven de aandelen zelf bijhouden en registreert wie de eigenaar is - hoeft geen effectentaks te betalen.

De regering is niet verplicht om het advies van de Raad van State te volgen. Maar het is wel een indicatie voor eventuele latere procedures bij het Grondwettelijk Hof, dat de effectentaks kan vernietigen omdat die discriminerend is. Voor CD&V zou zo’n vernietiging bijzonder vervelend zijn omdat het dan zonder vermogenstaks naar de kiezer moet.

Om niet met lege handen te eindigen, eist CD&V garanties dat volgend jaar sowieso 254 miljoen euro aan lasten op kapitaal opgehaald wordt. Volgens twee regeringsbronnen zouden de christendemocraten er bovendien bij de coalitiepartners op aandringen dat als het Grondwettelijk Hof de taks vernietigt, hij wordt uitgebreid naar aandelen op naam om zo de discriminatie weg te werken. Dat betekent dat wie een bedrijf heeft, ook zou kunnen worden getroffen. Niemand zou evenwel bereid zijn die garantie op papier te zetten.

Uitstel

Naast de effectentaks ligt ook het onbelast bijverdienen CD&V op de maag. Het middenveld en de sociale partners zijn tegen de hervorming waarmee mensen via activiteiten zoals verenigingswerk of kleine klusjes tot 6.000 euro per jaar onbelast kunnen bijverdienen. Ook de Raad van State ziet problemen omdat bijklussers een oneerlijke concurrentie betekenen voor werknemers en zelfstandigen.

De christendemocraten willen de maatregel uitstellen, maar ook dat zien de coalitiepartners niet zitten. De vraag is hoe hard CD&V-vicepremier Kris Peeters het spel morgen op het kernkabinet zal spelen. Pas dan zal duidelijk worden of Sinterklaas naast cadeaus ook een Zomerakkoord meebrengt. En of het maandenlange gepalaver voorbij is.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content