Advertentie
Advertentie

Europa onderzoekt staatssteun voor bouw gascentrales

©BELGA

De Europese Commissie start een onderzoek naar het Belgische mechanisme om de bouw van de gascentrales te financieren. Het subsidiesysteem zou een vorm van verboden staatssteun kunnen zijn.

De kernuitstap tegen 2025 wordt nog extra bemoeilijkt nu de EU zich mengt in het subsidiesysteem voor de bouw van de gascentrales. Die centrales zijn nodig voor de energieproductie, om stroompannes tijdens de transitie te vermijden. Minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR) rekent op het capaciteitsmechanisme (CRM), een subsidiesysteem om investeerders aan te trekken. Het CRM laat toe een producent te vergoeden voor het ter beschikking stellen van een bepaalde capaciteit elektriciteit.

Als het systeem slecht ontworpen is, riskeert dat de elektriciteitsfactuur de hoogte in te jagen voor consumenten en onterechte voordelen op te leveren voor producenten.
Margrethe Vestager
Europees commissaris voor Mededinging

Europees commissaris voor Mededinging Margrethe Vestager start nu een diepgaand onderzoek. De subsidies zouden in strijd kunnen zijn met het Europese verbod op staatssteun. 'Capaciteitsmechanismes zijn belangrijk om de elektriciteitslevering te waarborgen. Maar als ze slecht ontworpen zijn, riskeren ze de elektriciteitsfactuur de hoogte in te jagen voor consumenten, onterechte voordelen op te leveren voor producenten of de elektriciteitsstromen te belemmeren over EU-grenzen heen', zegt Vestager. Ze wil nagaan of het mechanisme kosteneffectief is en niet leidt tot concurrentievervalsing.

De Commissie zegt dat België op het eerste zicht mogelijke problemen met de toereikendheid van hulpbronnen op de elektriciteitsmarkt onvoldoende heeft aangetoond en becijferd. Dat is nochtans nodig om vast te stellen of er überhaupt nood is aan subsidies en te bepalen hoe groot die dan moeten zijn.

De Commissie vreest ook dat de maatregel bepaalde technologieën, zoals hernieuwbare energiebronnen, benadeelt of de aanvoer van elektriciteit uit andere EU-landen op oneerlijke wijze beperkt. België mag ook de deelname van buitenlandse capaciteitsaanbieders niet bemoeilijken en zo het handelsverkeer verstoren.

Federaal akkoord

Ook in ons land is er veel kritiek op het CRM. De netbeheerder Elia berekende dat de meerkost voor gezinnen en bedrijven al bij al beperkt blijft, maar de regulator CREG kwam op een veel hogere energiefactuur uit. Het federaal parlement bereikte deze zomer een akkoord om de subsidies niet door te rekenen in de energiefacturen.

De regering heeft tot het einde van dit jaar om met een voorstel te komen om de factuur te verlagen vanaf 2021. Dan moet de eerste veiling plaatsvinden. Ook de totale kostprijs valt door het akkoord lager uit.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud