Advertentie

Europese Commissie ziet geen graten in overheidssteun voor krantenbedeling

©BELGA

De Belgische steun voor de verdeling van kranten en tijdschriften - zo'n 170 miljoen euro per jaar - druist niet in tegen de Europese regels voor staatssteun, oordeelt de Europese Commissie.

Bpost krijgt al jaren steun voor de verdeling van kranten en tijdschriften. Het postbedrijf ontvangt alles bij elkaar 170 miljoen euro subsidies van de overheid. Die ziet de distributie van kranten en tijdschriften als een taak van openbaar nut en eist van Bpost dat kranten in de week voor 7.30 uur en in het weekend voor 10 uur in de bus vallen.

Maar de subsidies krijgen al lang kritiek. Digitale nieuwssites klagen over oneerlijke steun voor de krantensector, terwijl de dagbladhandelaars naar het Europees Hof van Justitie zijn getrokken. Ze waren van mening dat het contract met Bpost op hun verkoop weegt, maar sloten intussen een schikking met Bpost.

Ook de N-VA bekritiseerde recent nog de verlenging van de steun tot eind 2022. Volgens de oppositiepartij is het contract met de federale overheid op maat van Bpost geschreven.

De Europese Commissie ziet echter geen illegale staatssteun in de Belgische subsidies. Ook bij een eerdere doorlichting in 2016 was dat haar oordeel.

Vicepremier en minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS) kondigde eerder dit jaar aan dat de selectieprocedure voor de volgende concessiehouder, voor de periode na 2022, al is opgestart. Geïnteresseerden konden tot 1 juni hun kandidatuur indienen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud