Europese buis voor Belgische begroting

De huidige Commissaris voor Financiën en Begroting, de Fransman Pierre Moscovici, voert een mild beleid. ©AFP

De regering van premier Charles Michel (MR) krijgt vandaag slecht nieuws van Europa. De Tijd vernam dat de Belgische begroting van volgend jaar een onvoldoende krijgt. Dat is al de tweede keer op rij.

De Europese Commissie analyseert jaarlijks de begrotingen van de lidstaten. Daarbij hanteert ze drie scores: onvoldoende, voldoende en goed. België haalt met nog vijf landen de slechtste score. Net als Oostenrijk voegt ons land zich bij de zogenaamde Club Med-landen, de landen die al jaren worden bekritiseerd omdat ze te weinig doen om hun begroting op orde te krijgen. Het gaat om Italië, Frankrijk, Spanje en Portugal.

Europa is van oordeel dat België te weinig inspanningen levert om zijn begroting gezond te maken. Bovendien geven we te veel uit, waardoor de overheidsschuld onvoldoende daalt.

België moet het begrotingstekort elk jaar met 0,6 procent van het bruto binnenlands product verbeteren, maar volgend jaar ziet Europa geen vooruitgang. Het raamt het structurele begrotingstekort, dat geen rekening houdt met de evolutie van de conjunctuur, volgend jaar op 1,5 procent of bijna 7 miljard euro.

In 2019 verslechtert het structurele begrotingstekort zelfs tot 1,7 procent, nog een heel eind weg van het begrotingsevenwicht dat de regering-Michel in 2019 aanvankelijk voor ogen had. Daar komt bij dat de Commissie nog geen rekening heeft gehouden met de hervorming van de vennootschapsbelasting, die vanaf volgend jaar een negatief effect kan hebben op de overheidsfinanciën.

Blamage

Het Europese rapport is een blamage voor de federale regering.In N-VA-kringen is te horen dat het probleem aan de uitgaven zit en niet aan de inkomsten. 'De inkomsten zitten op peil, maar de uitgaven zijn hoger dan verwacht', klinkt het.

Aan de onvoldoende is geen boete verbonden en België belandt evenmin onder verhoogd toezicht.

Toen de regering-Di Rupo nog aan de macht was, belandde ons land wel op het strafbankje en werden extra besparingen opgelegd. Maar toen was Olli Rehn nog de bevoegde Europees Commissaris. De huidige Commissaris voor Financiën en Begroting, de Fransman Pierre Moscovici, staat ervoor bekend veel milder te zijn. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud