Advertentie

F16's terug uit Irak en Syrië

F16's keren terug naar België, na hun missie tegen IS in Irak en Syrië. ©Photo News

Na 18 maanden is er een einde gekomen aan de missie van de Belgische F-16's tegen Islamitische Staat (IS) in Irak en Syrië.

De vier gevechtsvliegtuigen die België inzette in de strijd tegen IS in Irak en Syrië zijn dinsdag terug gekeerd naar de luchtmachtbasis van Kleine Brogel.

België zette sinds 1 juli 2016 opnieuw F-16-gevechtsvliegtuigen in tegen de jihadistische groep. De toestellen waren gestationeerd op een Jordaanse luchtmachtbasis en hernamen de operatie Desert Falcon, die ook al werd uitgevoerd van oktober 2014 tot juni 2015. De Belgische deelname kaderde in de door de VS geleide operatie Inherent Resolve tegen IS.

België en Nederland zetten in Jordanië in een beurtrol F-16's in tegen IS. Vanaf januari 2018 nemen onze noorderburen opnieuw de fakkel over. Tot eind 2018 blijft ons land een beveiligingseenheid van dertig militairen leveren voor de Nederlandse toestellen.

Minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) en tal van familieleden van de militairen ontvingen dinsdagmiddag de piloten op Kleine Brogel. Vandeput noemde de missie "een fantastische prestatie" in de strijd tegen het terrorisme.

Sinds 1 juli 2016 voerden de Belgische F-16's vanuit Jordanië 605 missies uit, goed voor 6.080 vluchturen, en dropten ze 675 bommen. Volgens cijfers van Defensie bedroeg de efficiëntie van de aanvallen tegen troepen van IS op de grond 85 procent.

Generaal-majoor Frederik Vansina bevestigde dinsdag dat hij geen bewijzen heeft dat Belgische bommen burgerslachtoffers

hebben gemaakt. Volgens Vansina werd 70 procent van de missies uitgevoerd in steun van de Iraakse groepen op de grond.

Tot eind 2018 blijft ons land een beveiligingseenheid van dertig militairen leveren voor de Nederlandse toestellen. Daarnaast wordt de Belgische bijdrage - van ruim vijftig militairen - in het kader van de landoperaties aan de Belgisch-Nederlandse takengroep in Irak voortgezet. Zij staan het Iraakse leger en de peshmerga's (de Koerdische strijders) bij en leiden hen op.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud