Fientje Moerman wordt rechter bij Grondwettelijk Hof

Fientje Moerman. ©BELGA

Rebecca Vanden Broucke, alias Fientje Moerman, wordt opgevist. De voormalige Open VLD-minister in de Vlaamse en federale regering is voorgedragen voor het Grondwettelijk Hof, bevestigt haar partij.

De voorzitter van het Grondwettelijk Hof, Etienne De Groot (Open VLD), wordt volgende maand 70 jaar, de pensioenleeftijd bij het hof. Voor zijn opvolging schuiven de Vlaamse liberalen Fientje Moerman naar voren, die zich na haar exit uit de nationale politiek laat aanspreken als Rebecca Vanden Broucke.

Moerman wordt zo rechter bij het Grondwettelijk Hof. Wie voorzitter wordt, wordt in het hof zelf beslist.

De ex-politica is al enige tijd voor het Europees Parlement aan de slag in Washington, waar ze de werking van de Europese instellingen aan het Amerikaanse Congres probeert uit te leggen.

Fientje Moerman heeft heel wat jaren in de politiek op de teller staan, als minister in de federale regering en als viceminister-president in de Vlaamse regering. Ze was de 'leading lady' van Open VLD. Maar een affaire over consultancyopdrachten op haar kabinet kostte haar politiek de kop.

Harvard Law School

Dat ze nu wordt opgevist voor het Grondwettelijk Hof, dat voor de helft bestaat uit rechters met een politiek verleden, heeft alles te maken met haar achtergrond als juriste. Ze heeft een master of laws van de gerenommeerde Harvard Law School. Na haar studies werkte ze als advocate in New York en Brussel. Bij Open VLD wordt ze daarom ook een 'topkandidate' genoemd.

De voordracht van Fientje Moerman voor het Grondwettelijk Hof volgt op de benoeming van Annemie Turtelboom (Open VLD) bij de Europese Rekenkamer, in opvolging van Karel Pinxten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content