Advertentie
Advertentie

Fiscus krijgt 49.000 namen van Belgen in Luxemburg

Luxemburg-Stad ©Belga

Nooit eerder zijn zo massaal bankgegevens van Belgen uitgelekt.

De Belgische fiscus heeft een ongezien aantal gegevens van Belgen met bankrekeningen in Luxemburg in handen gekregen. Het gaat om ruim 49.000 rekeningnummers die zijn gestolen bij de Luxemburgse Banque et Caisse d’Épargne de l’État (BCEE). De gelekte info bevat ook de familienamen en de woonplaatsen van de eigenaars van de rekeningen.

‘We hebben de gegevens op 30 september gekregen van de Duitse belastingadministratie. Onze dataminers zijn de data al enkele weken aan het analyseren’, onthult minister van Financiën Johan van Overtveldt (N-VA) in een antwoord aan Georges Gilkinet (Ecolo).

Onze fiscus kreeg de data op 30 september van de Duitse fiscus. De dataminers zijn ze al enkele weken aan het analyseren.
Johan Van Overtveldt
Minister van Financiën

Ook de belastingadministraties van andere landen, zoals Nederland, hebben de gelekte bankgegevens eind september in handen gekregen. De Duitsers hadden de gegevens al in augustus beloofd, maar de overdracht liet op zich wachten en het was afwachten of ze wel bruikbaar waren. Eerdere gegevens die de Duitse fiscus aan ons land had doorgespeeld, bleken gecodeerd en anoniem te zijn.

Nu is er dus wel sprake van familienamen en woonplaatsen waarmee de fiscus aan de slag kan. De omvang van het lek is zonder precedent.

Meer dan 49.000 bankgegevens is een veelvoud van het aantal bankgegevens van Belgen die uitlekten dankzij de Panama Papers en SwissLeaks. Ook ter vergelijking: Nederland kreeg eind september van de Duitse fiscus ‘slechts’ 4.400 gegevens van Nederlands BCEE-cliënten.

De Duitsers hebben de gestolen bankgegevens gekocht. Minister Van Overtveldt laat onderzoeken of onze fiscus in de toekomst ook gelekte gegevens kan aankopen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud