Galant in nauwe schoentjes over veiligheid luchthaven

©BELGA

Er zijn twee vertrouwelijke rapporten van de Europese Commissie opgedoken waarin de beveiliging op de luchthaven van Zaventem een zware onvoldoende krijgt. Dat meldt de RTBF.

De RTBF zwaait ook met mails die minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR) nog meer in verlegenheid brengen. De minister wilde het antiterreurgeld dat ze vroeg, een enveloppe van 25 miljoen, gebruiken voor Belgocontrol, het orgaan dat instaat voor het Belgisch luchtverkeer. Belgocontrol worstelt met verliescijfers. Het geld is uiteindelijk niet gebruikt voor Belgocontrol, meldt het kabinet-Galant. Ook De Tijd kon de hand leggen op een e-mail waarin de transfer van antiterreurgeld naar Belgocontrol wordt voorgesteld:

Daarnaast duiken nu rapporten op over de inspecties van de Europese Commissie bij de Belgische diensten die de beveiliging op de luchthavens moeten controleren. De veiligheidsdiensten van de DG Luchtvaart, afdeling van de overheidsdienst mobiliteit, zijn volgens de Commissie door een gebrek aan middelen volledig ongeschikt om de inspecties van onze zes luchthavens naar behoren uit te voeren. 'Er is geen nationaal veiligheidsplan, er zijn geen bevoegde inspecteurs en er is geen enkele toereikende opleiding', klinkt het.

De twee rapporten, één uit 2011 en één uit 2015, komen bijzonder ongelegen voor Galant. De topman van haar administratie, Laurent Ledoux, vroeg haar herhaaldelijk om versterking van de beveiliging op de luchthaven. Maar telkens is dat door haar kabinet genegeerd, blijkt uit informatie van De Tijd en L'Echo vandaag.

Ledoux hoopte dat er geput kon worden uit de 400 miljoen euro, die de regering-Michel na de aanslagen in Parijs bijkomend had vrijgemaakt in de strijd tegen het terrorisme. Want de administratie telt slechts zes inspecteurs om het werk van de veiligheidsfirma's op de luchthavens te controleren. Ledoux zou zijn eisen gebaseerd hebben op de conclusies van de inspectierapporten van de Europese Commissie.

De oppositie vraagt uitleg van Galant. Ze vinden dat de zaak besproken moet worden in de onderzoekscommissie naar de aanslagen. Galant laat in een korte reactie weten dat de veiligheid op onze luchthavens voldoet aan alle internationaal geldende regels.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content