'Geen koppeling vennootschapstaks aan meerwaardetaks'

Paul Kumpen riep de regering op van België een aantrekkelijk investeringsland te maken. ©BELGA

De invoering van beide belastingen koppelen is onbespreekbaar voor Voka, het Vlaams Netwerk van Ondernemingen. Dat heeft voorzitter Paul Kumpen maandagavond gezegd tijdens de Voka-nieuwjaarsreceptie in Brussel.

'Laat mij kort en duidelijk zijn, dit is voor ons 'no pasaran'. Het is onlogisch om enerzijds de ondernemingen meer zuurstof te willen geven en anderzijds de ambitie van onze ondernemers te bestraffen door extra belastingen', aldus Kumpen.

In haar vooruitblik op het volgende politieke en economische jaar gaf de werkgeversorganisatie aan dat de federale regering enkele belangrijke beslissingen moet nemen. 'Van de overheid verwachten we een concurrentieel kader waarin we jobs kunnen creëren: dit zal bijkomende hervormingen vergen. Enkel door een substantiële verlaging van de vennootschapsbelasting kan België opnieuw een aantrekkelijk investeringsland worden', aldus Kumpen.

De Vlaamse regering moet volgens Voka werk maken van extra investeringen in innovatie en infrastructuur. Daarnaast moet in 2018 de hervorming van het secundair onderwijs effectief gerealiseerd worden.

Amper loonmarge

Een nieuw loonakkoord zal zeer gematigd moeten zijn: de inflatievooruitzichten stijgen immers, waardoor we riskeren opnieuw veel loonindexering te moeten betalen.
Paul Kumpen
Voorzitter Voka

Kumpen zei voorts te hopen dat de Groep van 10 (werkgevers en vakbonden) nog deze maand een loonakkoord kan sluiten, maar zei er meteen bij dat er nauwelijks ruimte is voor een bijkomende loonmarge. 'Dit loonakkoord zal zeer gematigd moeten zijn: de inflatievooruitzichten stijgen immers, waardoor we riskeren opnieuw veel loonindexering te moeten betalen. Er zal dus nauwelijks ruimte zijn om daarbovenop nog bijkomende loonopslag te garanderen.'

Tot slot kondigde Voka aan dat het werk gaat maken van een 'transformatienorm'. 'Naast een loonnorm en energienorm willen we ook een transformatienorm ontwikkelen', zegt Kumpen. 'We willen meten in welke mate onze bedrijven én ons beleid mee zijn in de transformatie van ons economisch weefsel en van onze maatschappij. We zullen hierbij ons land vergelijken met onze belangrijkste handelspartners.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud