Advertentie

'Geen nieuwe belasting op middenklasse'

©Photo News

Open Vld ziet een belasting van 25 procent op de huurinkomsten niet zitten. Dat zei voorzitter Gwendolyn Rutten tijdens een groot voorzittersdebat in het VRT-programma De Zevende Dag.

Het debat met de voorzitters van de drie Vlaamse coalitiepartijen Bart De Wever (N-VA), Wouter Beke (CD&V), Gwendolyn Rutten (Open VLD) en van de drie oppositiepartijen Meyrem Almaci (Groen), Tom Van Grieken (Vlaams Belang) stond grotendeels in het teken van de taxshift waar de regering-Michel discreet aan werkt.

In de discussie wordt nagedacht of er één gelijke belasting voor alle inkomens uit vermogens kan worden ingevoerd, zoals De Tijd vernam. In Scandinavische landen bestaat een model waarbij het inkomen wordt gesplitst in opbrengsten uit arbeid en die uit vermogen. De tweede wordt belast aan één tarief, er is sprake van 25 procent, inclusief de reële huurinkomsten.

Je eindigt met dat soort voorstellen altijd bij de middenklasse, die zwaar gewerkt en gespaard heeft.
Gwendolyn Rutten
Voorzitter Open Vld

'Dat komt er niet', zei Gwendolyn Rutten duidelijk. 'Je eindigt met dat soort voorstellen altijd bij de middenklasse, die zwaar gewerkt en gespaard heeft. De mensen hebben gestemd voor een centrumrechtse coalitie die ervoor gaat zorgen dat de belastingen verlagen.'

Bart De Wever (N-VA) wees erop dat de financiering van de huidige taxshift al voor een deel bij de grote vermogens wordt gehaald, onder meer via een kaaimantaks voor geld in belastingparadijzen en de karaattaks bij de diamantsector. 'Als men mij (voor de nieuwe taxshift, red.) een goed voorstel geeft waarbij alleen de superrijken betalen, ga ik dat zonder problemen goedkeuren. Ik wil alleen niet dat de middenklasse betaalt, en daar komt het meestal op neer', klonk het.

Mantra's

De nieuwe sp.a-voorzitter John Crombez hield een pleidooi voor een meerwaardebelasting op aandelen. 'Twee families, De Spoelberch en De Mevius (Belgische aandeelhouders van bierreus ABInbev), alleen zijn samen goed voor een vermogen van 25 miljard euro.' Volgens De Wever is het voorbeeld van Crombez onzin. 'Weet u hoeveel die mensen zullen betalen bij de invoering van een meerwaardebelasting? Nul euro.'

Zelfs na een jaar weet deze regering nog niet eens welke richting ze uitwil met de taxshift.
Meyrem Almaci
Voorzitter Groen

'De regering wil liever snijden in de sociale zekerheid en de btw verhogen', aldus Crombez. Volgens Meyrem Almaci (Groen) is het "heel duidelijk dat de regering zelfs na een jaar nog niet weet welke richting ze uit wil. Dit lijkt meer op een verkiezingscampagne." Groen zal het uiteindelijke voorstel afrekenen op de bijdrage van de grote vermogens en de grote vervuilers.

Het debat tussen meerderheid en oppositie kwam neer op dezelfde mantra's die de voorbije maanden herhaald werden. De meerderheid houdt vol dat de belastingdruk aan het dalen is en de laagste inkomens en pensioenen meer krijgen, terwijl de oppositie dat windowdressing noemt. 'U geeft netto iets terug, maar in één ruk haalt u dat terug door de indexsprong, de verhoging van facturen voor water, elekriciteit en kinderopvang en allerlei andere verdoken belastingstijgingen.'

Wouter Beke (CD&V) kreeg de vraag of er eigenlijk nog wel een nieuwe taxshift komt, en verwees daarop naar de buurlanden. Onder meer Nederland heeft afgelopen week een stevige taxshift beslist. 'Als men gaat zeggen: 'dit kan niet en dat kan niet', gaat er op de duur niets overblijven en gaan we nog weinig verandering kunnen brengen in de economische indicatoren. Dat is niet de ambitie van CD&V', reageerde hij.

Griekenland

De voorzitters hadden het ook over Griekenland, dat morgen het onderwerp is van een cruciale eurotop. De voorzitters van de meerderheid waren het eens dat een 'Grexit' een heel slecht idee zou zijn. Het was opvallend dat Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten een opening maakte voor een herschikking van de Griekse schuld. Die is met 177 procent van het bbp een groot obstakel voor een Griekse heropleving. 'Maar er moet ook een engagement van de Grieken komen dat ze met radicale hervormingen bereid zijn om niet langer een samenleving op het niveau van een ontwikkelingsland te blijven', klonk het.

Er moet ook een engagement van de Grieken komen dat ze met radicale hervormingen hun samenleving uit de status van een ontwikkelingsland willen halen.
Gwendolyn Rutten
Voorzitter Open Vld

De Wever is radicaal gekant tegen elke vorm van schuldherschikking of -kwijtschelding. 'Dat zou oneerlijk zijn tegenover landen zoals Portugal en Ierland die met hervormingen en besparingen wel door de zure appel hebben gebeten. De moral hazard is te groot. Je kunt niet zeggen tegen de Grieken dat ze gewoon verder kunnen doen en de hervormingen op de lange baan schuiven.'

Kibbelkabinet

De Vlaamse coalitie heeft er een woelige week op zitten. Het gekibbel dat al langer bezig was in de federale regering, waaide over naar de regering-Bourgeois. Vlaams minister van omgeving Joke Schauvliege kreeg de volle laag vanuit N-VA, waarop Vlaams viceministerpresident Liesbeth Homans (N-VA) gevloerd werd door snijdende kritiek vanuit haar eigen meerderheid. Wouter Beke en Bart De Wever gaven toe dat het moest stoppen.

De persoonlijke aanvallen moeten stoppen. Ik ga dat bij mijn partij aankaarten. Het komt kinderachtig over en valt slecht bij de publieke opinie.
Bart De Wever
Voorzitter N-VA

'Dit is een onuitgegeven coalitie in een nieuw politiek landschap, die zich nog moet zetten. Het valt te vergelijken met de situatie ten tijde van de paarsgroene regering in 1999, toen hetzelfde gebeurde', aldus De Wever. 'Maar de persoonlijke aanvallen moeten echt ophouden. Ik ga dat binnen mijn partij aankaarten. Het komt kinderachtig over en valt slecht bij de publieke opinie.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud