Geen onderzoek naar nieuwe kerncentrale

©Hollandse Hoogte

De topministers van de federale regering sluiten de piste uit dat tegen 2040 een nieuwe kerncentrale wordt gebouwd.

De bouw van een nieuwe kerncentrale is een van de scenario's die federaal minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR) wilde laten becijferen door het Planbureau en de Gentse professor Johan Albrecht. Die moet de impact berekenen van de geplande sluiting van de kerncentrales in 2025 en de omslag naar hernieuwbare energie.

Het onderzoek is besteld door de federale regering nadat heisa was ontstaan over het Energiepact tussen de vier Belgische energieministers. De N-VA weigerde daarvoor groen licht te geven omdat de partij struikelde over de kernuitstap. De vrees is dat de bevoorradingszekerheid in het gedrang komt en de kostprijs van de alternatieven, zoals de bouw van gascentrales, erg hoog oploopt. Daarom wil de N-VA de twee jongste kerncentrales, Doel 4 en Tihange 3, langer openhouden.

Premier Charles Michel sluit de mogelijkheid van een nieuwe kerncentrale nu uit. 'De bouw van een nieuwe kerncentrale valt buiten het regeerakkoord en is ook tegen de wet op de kernuitstap die in 2015 werd goedgekeurd', klinkt het. Het druist ook in tegen het Energiepact dat de bevoegde ministers hebben afgesloten.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content