Advertentie

Geens wil gefaseerd besparen op Justitie

Minister van Justitie Koen Geens ©BELGA

Als de opgelegde lineaire besparingen doorgevoerd worden, kan Justitie onmogelijk functioneren wegens te weinig personeel. Minister Koen Geens (CD&V) wil het apparaat overeind houden via een kunstgreep: hij gaat eerst minder, en vervolgens meer besparen dan zijn collega's.

Dat bericht De Standaard vrijdag.

Alle overheidsdiensten moeten besparen op personeel: 4 procent in 2015, telkens 2 procent in de drie jaren nadien. Voor Justitie is dat een ramp. 'Justitie is een logge tanker, die de soepelheid ontbeert om zo'n schok te doorstaan', luidt het.

Ook de minister beseft dat en heeft daarom een plan uitgedokterd om zonder extra geld - want dat ís er niet - zijn departement door de besparingen te loodsen. In plaats van onmiddellijk 4 en vervolgens telkens 2 procent te besparen, wil hij de regering voorstellen om voor Justitie een uitzondering te maken en een ander ritme goed te keuren. In 2015 bijvoorbeeld 1 of 2 procent, en de daaropvolgende jaren stelselmatig meer.

Bedoeling is dat de totale besparing op vier jaar tijd dezelfde blijft, maar draaglijker. 'De besparingen zijn een kans om de kerntaken van justitie te herformuleren', verklaarde Geens in De Ochtend op Radio 1. 'Nederland heeft de helft meer inwoners en telt toch 350 gedetineerden minder. Belgen zijn toch niet crimineler? Een derde van de gevangenisbevolking in ons land zit in voorlopige hechtenis.'

'We zullen aan de efficiëntie moeten werken', besluit Geens. 'We hebben in ons land bijvoorbeeld niet meer magistraten nodig. We moeten ze wel oordeelkundiger inzetten.' 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud