Gekibbel zet N-VA en CD&V op verlies

Bart De Wever ontving Kris Peeters tijdens de feestdag van de Vlaamse Gemeenschap op het Antwerpse stadhuis. ©Photo News

De N-VA verliest 3,6 procentpunten ten opzichte van de verkiezingsuitslag van mei 2014, CD&V bijna 2 procentpunten.

Het is een ijzeren wet in de Wetstraat: ruzie maken levert niets op, integendeel. De kiezer heeft het gekibbel tussen de N-VA en CD&V in de regering-Michel niet kunnen smaken. De N-VA en CD&V zijn de grote verliezers in een nieuwe peiling van La Libre Belgique en RTBF.

De N-VA blijft wel met een straatlengte voorsprong de grootste partij, al zakt ze voor het eerst in de peiling van La Libre Belgique onder de drempel van 30 procent. Het verlies van de N-VA lijkt de winst van het Vlaams Belang, dat opveert  naar 7,4 procent, nadat het in vorige peilingen aan het flirten was met de kiesdrempel van 5 procent.

Nog pijnlijker dan het verlies van  de N-VA is de terugslag van de christendemocraten, die zichzelf graag wijsmaken dat ze goed bezig zijn, maar hun voorsprong op Open VLD en de sp.a zien wegslinken. CD&V en de sp.a draaien nu allebei rond 16,5 procent, waardoor ze zo goed als even groot zijn, of beter gezegd: even klein.

Verbazingwekkend genoeg klimt de sp.a een beetje, ook al gaat de partij al enige tijd gebukt onder de bitse tweestrijd tussen partijvoorzitter Bruno Tobback en uitdager John Crombez. Misschien is de verklaring wel dat het regeringswerk niet bekoort, en de sp.a als oppositiepartij daarvan kan profiteren.

Open VLD hield zich ver van het geruzie in de regering en is de enige Vlaamse coalitiepartij die erop vooruitgaat. De partij doet ruim 2 procentpunten beter dan in de vorige peiling. Euforie is wel niet op haar plaats, want met 15,4 procent zit de partij van het positivisme - de lijn die Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten heeft uitgezet – terug op de verkiezingsuitslag van 25 mei.

En dat is ook de vaststelling voor de Franstalige liberalen van de Mouvement Réformateur (MR), die met premier Charles Michel in de cockpit zitten van de regering. Na een dipje doet de MR het weer wat beter, maar uiteindelijk is het voor de MR ook terug naar start. De Franstalige liberalen zitten weer aan de uitslag die ze behaalden op 25 mei.

Een opsteker voor de Franstalige liberalen is wel dat de Parti Socialiste voort van haar pluimen verliest, en net zoals de N-VA onder de drempel van 30 procent zakt. Elio Di Rupo & co zijn nog maar goed voor 28,7 procent, nog slechts 3,5 procentpunten meer dan de MR.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud