1

Gerecht en fiscus krijgen toegang tot volledig geldverkeer

Ook kluizen bij banken vallen onder de nieuwe regeling.

De fiscus en het gerecht zullen toegang krijgen tot een grote databank die zowat het volledige geldverkeer in ons land zal bijhouden.

De databank zal voor iedereen in ons land bijhouden welke rekeningen hij heeft, welke leningen hij kreeg, waar hij een kluis huurt, waar in het buitenland hij rekeningen aanhoudt, en of hij cash kreeg uit of overmaakte naar het buitenland via kantoren als Western Union.

Ook verzekeraars zullen info moeten doorspelen over alle lopende verzekeringscontracten, van tak21 tot tak26. Behalve de namen van de eigenaars van rekeningen zullen ook die van volmachthouders in de database staan. Dat blijkt uit een voorontwerp van wet van de ministers van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) en van Justitie Koen Geens (CD&V), dat De Tijd kon inkijken.

Dynamisch

Hoe meer transparantie, hoe beter voor ons, onderzoeksrechters.
Philippe Van Linthout
Voorzitter vereniging van onderzoeksrechters

Het gaat om een gevoelige uitbreiding van het in 2011 opgerichte ‘centraal aanspreekpunt’ bij de Nationale Bank van België. Nu al moeten de banken in ons land één keer per jaar de nummers van alle bankrekeningen en andere financiële contracten doorgeven die het voorbije jaar actief waren. Maar zo’n jaarlijkse momentopname maakt de informatie in het register te vaak achterhaald. Daarom maken de ministers er een ‘dynamische’ databank van, die regelmatig zal worden geactualiseerd.

Eerst hadden alleen de belastingcontroleurs toegang tot het register bij de Nationale Bank, maar sinds juli vorig jaar ook alle openbaar aanklagers, onderzoeks- en strafrechters en notarissen. Het gerecht en de fiscus zullen op een elektronische, beveiligde manier de nieuwe gegevens kunnen opvragen. De betrokken instellingen zoals de Nationale Bank, de verzekeraars en de banken, krijgen de tijd om hun IT-infrastructuur aan te passen.

Slagkracht

‘De besprekingen in de regering volgen nog’, zegt minister Van Overtveldt. ‘Maar de databank moet meer slagkracht krijgen in de strijd tegen zowel de grote fraude, witwassen als de financiering van terrorisme.’ De onderzoeksrechters reageren tevreden. ‘Hoe meer transparantie, hoe beter voor ons. Follow the money’, zegt Philippe Van Linthout, de voorzitter van de vereniging van onderzoeksrechters. ‘Bijvoorbeeld de transfers van cash via instellingen als Western Union kunnen een schat aan informatie opleveren. We zien het zo vaak bij oplichtingen dat rekeningen worden leeggehaald en het cash geld via zo’n verrichting naar het buitenland vertrekt. Al zullen er altijd parallelle geldsystemen blijven bestaan.’

Lees verder

Gesponsorde inhoud

Partner content