Advertentie

Gerecht onderzoekt mysterieuze 'Belg' in IS-opeising

©REUTERS

Het Belgische gerecht onderzoekt een 8-tal Belgische IS-strijders die de strijdersnaam 'Abu Youssef al Belgiki' kregen. Dat vernam De Tijd. Terreurgroep IS verwees gisteravond zelf naar die naam als de dader van de aanslag in Parijs.

De man die gisteravond om 20.50 uur één agent doodschoot op de Champs Elysées, enkele gewonden maakte en vervolgens zelf omgebracht werd, zou nochtans geen Belg zijn.

'Daarvan hebben we geen enkele indicatie', klinkt het bij het federaal parket. Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) zei vrijdag voor aanvang van de ministerraad ook dat de vermoedelijke dader een Fransman is. Volgens justitieminister Koen Geens (CD&V) is er geen informatie die een link met België bevestigt.

Franse media schrijven op basis van gerechtelijke bronnen in dat land dat de vermoedelijke dader de 39-jarige Karim C. is. C. zou een Fransman zijn die in 2005 tot 15 jaar cel veroordeeld werd, omdat hij twee politieagenten had proberen te doden.

Het is onbekend hoe lang de man in de gevangenis heeft gezeten en waarom hij is vrijgekomen voordat hij zijn straf had uitgezeten. Verder zou hij in februari bij een onderzoek naar terrorisme zijn opgepakt. Wegens gebrek aan bewijs zou hij weer snel zijn vrijgelaten.

Strijdersnaam

De terreurgroepering Islamitische Staat (IS) eiste donderdagavond de aanval in Parijs op, en noemde de dader als 'Abu Yusuf al-Belgiki'.

Abu Yusuf is een kunya, een strijdersnaam, en die is gekoppeld aan een verwijzing naar het land van herkomst (al-Belgiki). Het federaal parket onderzoekt waarom IS naar België verwijst en houdt daarbij alle opties open, vernam De Tijd. Mogelijk is er bij IS verwarring ontstaan met een ander project. Of het heeft verkeerdelijk een gelekt Interpol-bericht van de Antwerpse politie gerecupereerd. Daarin was sprake van een Belg.

Maar het onderzoek naar wie die mysterieuze Abu Yusuf of Abu Youssef zou kunnen zijn, kan nog aanslepen want welingelichte bronnen melden dat zeker een 8-tal Belgische IS-strijders diezelfde naam kregen.

De Franse inlichtingendiensten hebben intussen zo hun twijfels over de opeising door terreurorganisatie Islamitische Staat (IS), zo heeft de krant Le Parisien vrijdag gemeld. De Tijd ving op dat ook in België getwijfeld wordt aan die opeising.

Handlanger

De Franse politie was tot vanochtend ook op zoek naar een vermoedelijke handlanger van Karim C., na een tip van de Belgische veiligheidsdiensten. De man waarover het ging diende zich vrijdagvoormiddag echter aan bij de Antwerpse politie en bleek over een alibi te beschikken. 

Inttussen zijn in de auto van Karim C. wapens gevonden, zo heeft de Franse nieuwszender BFMTV vrijdag bericht. Het gaat om een pompgeweer en 'blanke wapens' zoals onder andere een keukenmes.

Nog volgens de nieuwzender zijn er in de auto handgeschreven nota's gevonden met daarop het adres van de inlichtingendienst DGSI in Levallois-Peret, het adres van het politiecommissariaat in Lagny en drie adressen van wapenwinkels.

Bij een huiszoeking in de woning van de vermoedelijke dader zijn een pc, telefoons, een afgezaagd jachtgeweer en een geweersteun in beslag genomen, weet BFMTV ook. Het bleek dat de man een aanvraag voor een jachtvergunning had ingediend.

Op het lichaam van de man is een handgeschreven papier gevonden dat IS verdedigt, zo vernam het Franse persbureau AFP uit bronnen dichtbij het onderzoek. In zijn wagen stak ook een koran.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud