Advertentie

Grote kans dat Algerije uitgewezen illegalen opneemt

De Belgische premier, Charles Michel (MR), overlegde woensdag met zijn Algerijnse ambtgenoot Abdelmalek Sellal. ©BELGA

Premier Charles Michel (MR) hoopt dat illegale criminele Algerijnen die in ons land verblijven binnenkort gemakkelijker worden teruggestuurd. Tot nog toe lag Algerije meestal dwars bij die uitwijzing.

Van onze verslaggever in Algerije

Tijdens een onderhoud met premier Charles Michel (MR) en staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) heeft de Algerijnse premier Abdelmalek Sellal laten uitschijnen dat zijn land niet meer zal tegenstribbelen bij de uitwijzing van illegale Algerijnse criminelen vanuit ons land. ‘We zijn optimistisch, al zijn we pas zeker als het op papier staat’, klinkt het.

Algerijnse criminelen kunnen nu al worden teruggestuurd, maar het Arabische land slaagt er vaak in dat met allerlei formaliteiten tegen te houden. Een document om een Algerijn terug te sturen is vaak maar één dag geldig. Als die op de dag van de uitwijzing procedeert, ontsnapt hij aan een terugkeer.

Francken vraagt meer flexibiliteit

Francken probeert de Algerijnen al maanden tot meer flexibiliteit te bewegen. ‘De gesprekken verliepen moeilijk, want het Algerijnse regime hoort niet graag dat zijn inwoners in het buitenland criminele feiten plegen’, klinkt het in diplomatieke kringen. Ons land liet Algerije ook jarenlang links liggen omdat er een ondemocratisch regime aan de macht is.

De kwestie kwam boven op de politieke agenda te staan toen een illegale Algerijn deze zomer politieagentes in Charleroi met een machete probeerde om te brengen. ‘Algerijnen staan tweede in alle statistieken waar je liever niet in staat’, zegt Francken. ‘Ze zijn tweede qua aantal buitenlanders in onze gevangenissen en in de lijst van buitenlanders die criminele feiten plegen.’

In onze gevangenissen zitten 580 Algerijnen, van wie er 530 illegaal in ons land verblijven. ‘De kans is groot dat een deel van hen Marokkanen zijn die zeggen dat ze Algerijn zijn om te vermijden dat ze worden uitgewezen’, zegt Francken. ‘Als de Algerijnen beter met ons samenwerken, kunnen we dat oplossen.’

Eerste bezoek sinds jaren 90

Om de onderhandelingen in een stroomversnelling te brengen zakte Michel woensdag naar Algiers af. Het is het eerste bezoek van een Belgische premier sinds de jaren 90. ‘In de Arabische wereld opent een premier deuren die voor een staatssecretaris gesloten blijven’, klinkt het in zijn entourage.

De premier koos voor een aanpak met fluwelen handschoenen. Hij bracht een bezoek aan een lokale vestiging van het farmabedrijf Janssen Pharmaceutica en aan een kerkhof waarop slachtoffers van de Algerijnse onafhankelijkheidsoorlog liggen begraven. Ook ging hij langs bij president-voor-het-leven Abdelaziz Bouteflika, die sinds 1999 de touwtjes in handen houdt, maar zwaar ziek is. Michel wilde tonen dat het hem menens is om sterke banden met Algerije uit te bouwen.

Algerije vreest gezichtsverlies

Tijdens de ontmoeting met premier Sellal bleek een officieel akkoord over de terugwijzing van Algerijnen te gevoelig te liggen. Met Marokko werd eerder dit jaar zo’n deal ondertekend, maar Algerije vreest gezichtsverlies als het met een gelijkaardig akkoord instemt. ‘Premier Sellal heeft beloofd om met het nodige pragmatisme verbetering te boeken, bijvoorbeeld op het vlak van administratie’, zegt Michel.

In diplomatieke kringen is te horen dat de Algerijnse regering zich soepeler zal opstellen bij een terugwijzing. ‘We zullen de komende weken zien of de uitwijzing gemakkelijker verloopt’, aldus Michel. In ruil belooft België meer in Algerije te investeren. Ook zullen onze veiligheidsdiensten de Algerijnen helpen bij het koppelen van informatie.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud