Halvering subsidies wind op zee in de maak

©ANP XTRA

De drie laatst toegezegde projecten voor windparken in de Noordzee zullen het met miljarden minder steun moeten doen dan gepland.

De regeringspartijen hebben op kabinetsniveau alweer een nieuwe update over de steun aan offshore windenergie van de energiewaakhond CREG besproken. Die studie nam de prijzen van een recente, erg scherpe Nederlandse aanbesteding (Borssele 3 & 4) als referentie en paste die toe op de Belgische situatie.

De CREG concludeerde dat nieuwe windparken rendabel kunnen zijn met een ondersteuning van 62 tot 64 euro voor elke megawattuur stroom die wordt geproduceerd. Dat is de helft van de steun die vorig jaar werd toegezegd aan twee projecten die nu gebouwd worden. Rentel krijgt 129,8 euro per megawattuur, Norther 124 euro.

Ontwikkelaars zullen meer steun vragen, maar ‘no pasarán’.
Bron in regeringskringen

De regeringspartijen maken zich sterk dat ze geen oversubsidiëring meer zullen toestaan om de druk op de elektriciteitsfactuur van gezinnen en bedrijven te verlichten. Maar ze verwachten dat windparkontwikkelaars toch hogere subsidies zullen vragen. ‘Ze kunnen proberen, maar no pasarán’, klinkt het .

Staatssecretaris voor de Noordzee Philippe De Backer (Open VLD) lag onlangs in een eerdere CREG-studie nog onder vuur voor de steun aan zeewindparken. Die kwam tot de conclusie dat de toegekende steun aan Rentel en Norther de consument zo’n 2 miljard euro meer kost dan Nederlandse equivalenten. Toen was te horen dat aan die dossiers helaas niets meer gewijzigd kon worden.

Voor de drie laatst toegezegde Noordzeewindconcessies is dat niet het geval. Het eerstvolgende park is Northwester 2, waarin Colruyt participeert. Als de subsidies daarvoor verminderen van het niveau van Rentel/Norther naar het niveau van Nederland wordt ongeveer 1 miljard euro uitgespaard. Voor de drie nog geplande parken kan de verlaging oplopen tot zo’n 3,5 miljard euro. De vraag is of de eigenaars nog willen bouwen met die fors lagere steun.

Naast Northwester 2 gaat het om Seastar en Mermaid. Dat zijn consortia met bedrijven als de baggeraar DEME, de gemeentelijke groenestroomproducent Aspiravi, de Luikse intercommunale Nethys en Engie Electrabel.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud