interview

'Het is de hoogste tijd om Arco te regelen'

'Belfius doet het goed en er is geen hoogdringendheid om te verkopen', zegt CD&V-vicepremier Kris Peeters. ©BELGA

CD&V-vicepremier Kris Peeters blijft tegen de beursgang Belfius zolang er geen oplossing is voor Arco-coöperanten.

‘In het regeerakkoord was een oplossing voor de Arco-coöperanten voor 2015 naar voren geschoven, dus het is de hoogste tijd’, zegt CD&V-vicepremier en federaal minister van Werk en Economie Kris Peeters in een interview dat zaterdag in De Tijd verschijnt.

Ik heb er geen probleem mee dat Belfius naar de beurs wordt gebracht. Maar ik vind dat er daarvoor eerst een oplossing moet zijn voor Arco.
Kris Peeters
CD&V-vicepremier

De 800.000 Arco-coöperanten verloren hun geld toen het investeringsvehikel van de christelijke zuil bijna tien jaar geleden samen met de bank Dexia ten onder ging. De toenmalige regering-Leterme beloofde de coöperanten te vergoeden, maar dat is nog altijd niet gebeurd.

Beursgang Belfius

Voor Kris Peeters, wiens partij CD&V nauwe banden onderhoudt met de christelijke zuil, moet die oplossing er nu snel komen. Zolang dat niet gebeurt, blijft hij zich verzetten tegen een beursgang van de staatsbank Belfius, de opvolger van Dexia.

‘Ik heb er geen probleem mee dat Belfius naar de beurs wordt gebracht. Maar ik vind dat er daarvoor eerst een oplossing moet zijn voor Arco en zo is dat ook binnen de regering afgesproken. First things first’, zegt Peeters.

Bpost en BNP Paribas

De CD&V-vicepremier vindt niet dat hij op die manier Belfius gijzelt. ‘Als ik die redenering volg, zouden we al onze overheidsparticipaties zoals Bpost en BNP Paribas zo snel als mogelijk moeten verkopen. Waarom spreekt daar niemand over en wél over Belfius?’

Volgens Peeters zijn er na de zomer nog mogelijkheden om naar de beurs te trekken. ‘Belfius doet het goed en er is geen hoogdringendheid om te verkopen. Na de zomer hebben we nog alle tijd.’

Europa kijkt mee

Het probleem voor Arco én Belfius is dat Europa een vergoeding voor de Arco-coöperanten als verboden staatssteun dreigt te bestempelen. Premier Charles Michel (MR) toetst momenteel bij Europa af hoever België met die vergoeding kan gaan.

'Ik weet dat de premier alles in het werk stelt om een oplossing uit de brand te slepen, waarvoor ik de grootste appreciatie heb', besluit Peeters. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud