Hogere moederschapsuitkering voor zelfstandigen

©Photo News

De ministerraad heeft vrijdag het licht op groen gezet voor een hogere moederschapsuitkering voor zelfstandigen. Vanaf 1 juli 2012 zal de moederschapsuitkering voor acht weken met meer dan 250 euro toenemen. Ook zelfstandigen die adoptieverlof nemen, zien hun uitkering stijgen.

Een zelfstandige krijgt momenteel een wekelijkse uitkering van 398,71 euro tijdens haar moederschapsverlof. Vanaf 1 juli komt daar wekelijks 33,15 euro bij.

Tijdens het adoptieverlof, waarvan de duur in functie van de leeftijd van het kind vier tot zes weken duurt, krijgt de zelfstandige eveneens een wekelijkse uitkering van 398,71 euro. Ook daar komt vanaf 1 juli 33,15 euro bij.

Volgens de ondernemersorganisatie Unizo nemen zelfstandigen die moeder worden doorgaans hoogstens anderhalve maand een zekere vorm van bevallingsverlof. Langer wegblijven uit de eigen zaak is niet vanzelfsprekend en wordt door klanten niet geapprecieerd.

De verhoging van de uitkering is volgens minister Sabine Laruelle 'een tegenprestatie voor de recente uitbreiding van het ouderschapsverlof van 3 naar 4 maanden voor de werknemers'.

De jaarlijkse kostprijs van de ingrepen wordt geraamd op 1,39 miljoen euro.

Gesponsorde inhoud

Partner content