Humanitaire visa voor kinderen Syriëstrijdster

Minister van Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD) ©Photo News

Minister van Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD) heeft sinds haar aantreden twee humanitaire visa toegekend om twee kinderen te repatriëren van een Belgische IS-strijdster die in een Turkse cel zit.

De Block zei in de marge van de visavaudeville rond haar voorganger Theo Francken (N-VA) dat ze sinds haar aantreden twee humanitaire visa, een document om legaal naar België te reizen, heeft afgeleverd. Maar ze wilde tot nog toe niet zeggen voor wie of waarom ze die papieren had toegekend.

De visa blijken nu te zijn afgeleverd op de ambassade in Ankara voor de kinderen van een IS-strijdster. Hun terugkeer is, net als die van de zes kinderen van nog twee IS-vrouwen, opgelegd door een rechter. Humanitaire visa dienen om buitenlanders in oorlogsgebied of in nood een veilige reis naar ons land te bieden. Maar omdat de kinderen geen identiteitsdocumenten hebben, besloot België ook voor hen visa af te leveren om ze uit Turkije te halen.

De N-VA reageert schamper op de repatriëring met humanitaire visa. ‘Francken ligt onder vuur omdat hij met visa honderden christenen van IS redt. Nu halen we met visa kinderen van IS terug. Wat een farce.’

De Block is verbaasd door die uitlating. Ze benadrukt dat de toekenning van de twee humanitaire visa volgt uit een rechterlijk bevel en een regeringsbeslissing. Op 22 december 2017 besliste de regering, inclusief de N-VA, dat kinderen van Belgische IS-strijders jonger dan 10 jaar naar ons land mogen terugkeren.

'Ik vind het jammer dat men op de kap van onschuldige kinderen van 2 en 4 jaar spelletjes speelt', zegt De Block. 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud