Inkomsten uit beurstaksen nemen hoge vlucht

Minister van Financiën Van Overtveldt (N-VA, r.) naast zijn collega Sophie Wilmès, de minister van Begroting (MR, l.). ©Photo News

De inkomsten uit de beurstaks stegen met bijna een kwart in het eerste kwartaal. 'Als deze trend zich doorzet, zal de ontvangst dicht bij een record uitkomen,' schat het kabinet van minister Van Overtveldt in.

Kleine beleggers voerden een pak meer transacties in de eerste drie maanden van het jaar. Dat leverde de begroting al 66,7 miljoen euro aan geïnde beurstaksen op, een stijging van 24,1 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar (53,7 miljoen euro).

Aan het huidige tempo compenseert de stijging ruimschoots de weggevallen inkomsten uit de speculatietaks. Die was enkel in 2016 van kracht, en bracht toen minstens 32,4 miljoen euro op. In hetzelfde jaar daalde de opbrengst van de beurstaks met 75,9 miljoen euro naar 212,7 miljoen.

Particuliere beleggers betaalden tot 1 januari een belasting van 33 procent indien ze binnen de zes maanden na aankoop beursgenoteerde aandelen en sommige afgeleide producten met winst verkochten. Meer complexe instrumenten zoals opties, die per definitie door beleggers op de kortere termijn benut worden, bleven onbelast.

'Het is duidelijk dat de ontvangsten uit de beurstaks opnieuw sterk toenemen,' erkent het kabinet van minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA). 'Als deze trend zich doorzet, zal de ontvangst (voor het volledige jaar, red.) dicht bij een record uitkomen. Mogelijke factoren zijn de afschaffing van de speculatietaks en het verbeterende investeringsklimaat op de beurs.'

De taks op beursverrichtingen (TOB) treft enkel kleine beleggers. Die zijn goed voor ruwweg een tiende van de transacties op de Brusselse beurs. Het tarief bedraagt 0,27 procent van het verhandelde bedrag bij zowel aan- als verkoop van aandelen. Voor obligaties en aandelen van vastgoedvennootschappen (GVV's) is dat 0,09 procent. Voor fondsen die geen dividend uitkeren betaalt u een TOB van 1,32 procent, maar enkel bij de verkoop.

De beurstaks houdt geen rekening met eventuele commissies voor beursmakelaars en verdelers van fondsen.

Andere factoren zijn de verhoging van de fiscale plafonds op 1 januari. Het maximale bedrag van de beurstaks per transactie is verdubbeld naar 1.600 euro voor aandelen, 1.300 euro voor obligaties en 4.000 euro voor beleggingsfondsen.

Ook het achterpoortje om de beurstaks te ontwijken via een buitenlandse makelaar werd gesloten. Die inkomsten werden nog niet volledig geïnd: beleggers en buitenlandse makelaars zijn verplicht alle transacties aan te geven voor 30 juni. Daarna moet dat telkens gebeuren voor de laatste werkdag van de tweede maand die volgt op de transactie.

Online beursmakelaars, die wegens hun relatief lage kosten het gros van de Belgische doe-het-zelfbelegger bedienen, bevestigen de groei van de beurshandel. Binck België registreerde een derde meer transacties in het eerste kwartaal, bij Keytrade ging het om een stijging van 22 procent. Bolero, het handelsplatform van de grootbank KBC, laat weten dat het 60 procent meer transacties uitvoerde. Directeur Bart Vanhaeren haalt aan dat zijn cijfers zo hard stegen mede dankzij een sterke groei van het aantal nieuwe klanten. 'Vooral in Wallonië wint Bolero in de voorbije twee jaar veel marktaandeel', zegt Vanhaeren.

'Ook de goede jaarstart van de markten gaf natuurlijk een belangrijke impuls,' vervolgt Vanhaeren. Precies in het eerste kwartaal van 2016 heerste paniek op de beurzen. Beleggers lagen toen wakker van een vertragende groei in China, en wat dat zou betekenen voor de vraag naar grondstoffen. China is immers tot vandaag de grootste verbruiker ter wereld.

De stijging van de handelsvolumes bij Bolero begon al in oktober vorig jaar, toen minister Van Overtveldt de afschaffing van de speculatietaks aankondigde. 'Al zit het gemiddeld aantal transacties per klant nog steeds 30 procent onder de historische niveaus,' geeft Vanhaeren (Bolero) aan. 'We verwachten een verder herstel nu meer en meer particuliere beleggers terugkeren naar de beurs, nadat ze waren vertrokken omwille van de speculatietaks.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud