Jaak Raes nieuwe topman Staatsveiligheid

Jaak Raes. ©BELGA

Zoals De Tijd twee weken geleden al bekend maakte, krijgt de Staatsveiligheid een nieuwe baas: Jaak Raes. Het voorstel van minister Turtelboom om de huidige chef van de geheime dienst, Alain Winants, te vervangen, is vandaag door de ministerraad goedgekeurd. De veiligheidadviseur van premier Di Rupo wordt adjunct-topman.

Vandaag heeft de regering-Di Rupo tijdens de ministerraad eindelijk beslist wie de komende vijf jaar de Staatsveiligheid mag leiden. Dat is niets te vroeg, want de huidige topman van de Staatsveiligheid, Alain Winants, oefent de functie al meer dan twee jaar 'ad interim' uit. Zijn mandaat liep eigenlijk al op 26 oktober 2011 af. Bovendien moet Winants onze enige binnenlandse inlichtingendienst al bijna drie jaar beheren zonder adjunct-topman. Op 1 juli 2011 vertrok André Dumoulin met pensioen en hij werd niet vervangen.

De voorbije weken zijn de twee topfuncties op een drafje vacant verklaard. Geïnteresseerden moesten zich in een mum van tijd melden en voorbereiden voor de selectie. Even zag het ernaar uit dat de Staatsveiligheid na ruim twintig jaar in handen zou vallen van een Franstalige. De 60-jarige magistraat Cédric Visart de Bocarmé, voormalig procureur-generaal van Luik en even kabinetschef van vicepremier Joëlle Milquet (cdH), was de kandidaat van de Franstalige christendemocraten. Maar hij moest afhaken, onder meer omdat hij onvoldoende tweetalig is.

Een selectiecommissie met onder anderen twee procureurs-generaal, de voorzitter van het Comité I (de toezichthouder op de inlichtingendiensten) en criminoloog Brice De Ruyver, lijstte de plus- en minpunten op van de twee overgebleven Vlaamse kandidaten: Alain Winants en Jaak Raes. De resultaten zijn vervolgens bezorgd aan minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD), die de knoop moest doorhakken.

Raes en Winants waren aan elkaar gewaagd. De eerste zou tijdens de selectie wat beter hebben gescoord voor managementskills, terwijl de tweede de Staatsveiligheid beter kent. Beiden zijn goed vertrouwd met de partnerdiensten van de Staatsveiligheid. Daarmee was de keuze aan de politiek. Maar twee weken geleden al waren de kaarten geschud: Turtelboom was vastberaden om Raes voor te stellen als nieuwe topman. Het was alleen wachten op een definitieve goedkeuring door de ministerraad.

Raes (53) is jurist, was in een vorig leven actief aan de top van de vroegere gerechtelijke politie, kreeg een CD&V-etiket opgekleefd en is vooral bekend als directeur-generaal van het Crisiscentrum dat bij rampen, verhoogde terreurdreiging en andere crisissen de acties op het terrein in goede banen leidt. Maar om de regering te depanneren neemt Raes er momenteel ook ad interim het voorzitterschap van de hele federale overheidsdienst Binnenlandse Za-ken bij. Raes had zijn zinnen eerder gezet op het voorzitterschap van Binnenlandse Zaken, maar Milquet stuurt aan op een Franstalige vrouw voor die functie. En zo postuleerde Raes plots ook voor de job van Winants.

Alain Winants (60), magistraat van blauwe signatuur, was bijna acht jaar administrateur-generaal van de Staatsveiligheid. Hij verving Koen Dassen, die de Staatsveiligheid sinds 2002 leidde maar in 2006 moest opstappen onder druk van de regering-Verhofstadt na enkele kritische rapporten van het Comité I. Winants was op het moment van zijn benoeming aan de slag bij het Brusselse parket-generaal. Voordien was hij ook actief bij de Privacycommissie. In tegenstelling tot zijn voorgangers wist Winants de Staatsveiligheid uit het verdomhoekje te halen. Maar in het kader van een politieke afrekening was hij begin vorig jaar kop van Jut omdat de Staatsveiligheid actief politici zou volgen, een beschuldiging die het Comité I intussen ontkracht heeft.

Ondanks Winants verdienste kiest de regering voor Raes en zijn adjunct-topman wordt Pascal Petry, de veiligheidsadviseur van premier Elio Di Rupo. Ook nieuw is dat de Staatsveiligheid daarnaast nog een 'stafdirecteur' zal krijgen die het personeelsbeleid, ICT en andere praktische aangelegenheden zal afhandelen. Zo kan de topman zich focussen op de kernactiviteiten van de inlichtingendienst.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content