Advertentie
Advertentie

Jonge artsen schrijven minder antibiotica voor

Belgen slikken nog altijd te veel antibiotica. ©Muller

Huisartsen onder de 60 jaar schrijven bijna 30 procent minder antibiotica voor dan hun collega’s van 60 of ouder, blijkt uit een studie van de Socialistische Mutualiteiten.

Professor huisartsengeneeskunde Dirk Devroey (VUB) schrijft de evolutie toe aan de kwaliteit van de opleidingen. ‘De huisartsen in spe krijgen dat goed ingeprent: antibiotica kunnen enkel in uiterste nood. En werken niet bij het bestrijden van virussen', zegt hij in De Morgen. 

Volgens Devroey is het gemakkelijker om jonge artsen te overtuigen om minder antibiotica voor te schrijven. ‘Het is altijd gemakkelijker om het gedrag te veranderen van iemand die nog geen gedrag heeft dan van iemand die het dertig jaar geleden op de universiteit anders aangeleerd kreeg. We mogen niet vergeten dat wie dertig jaar geleden geen antibiotica voorschreef voor een keelontsteking gebuisd werd.’

Gebruik daalt te traag

In ons land wordt veel antibiotica voorgeschreven. Volgens de richtlijnen moet het aantal voorschriften tegen 2020 dalen naar 600 per 1.000 inwoners. Nu zijn dat er nog 910.

Volgens Paul Callewaert, de topman van het socialistisch ziekenfonds, daalt het gebruik te traag. Hij pleit voor het gericht aanschrijven van artsen die veel voorschrijven, eerder dan het invoeren van sancties. ‘We hopen dat penaliseren niet nodig is, alleen als iemand echt blijkt te volharden.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud