Khattabi niet naar Grondwettelijk Hof

Zakia Khattabi was tot vorig jaar voorzitter van Ecolo. ©BELGA

De Ecolo-topvrouw kreeg in de tweede stemronde niet genoeg senatoren achter zich. Nog nooit werd een voorgedragen kandidaat-rechter voor het Grondwettelijk hof niet verkozen.

Khattabi kreeg 37 stemmen op 59 van de 60 aanwezige senatoren in een eerste stemronde. Dat waren er vier te weinig voor een tweederdemeerderheid.

2
Stemmen tekort
Zakia Khattabi komt twee stemmen tekort voor de nodige tweederdemeerderheid in de senaat

Dat de Ecolo-frontvrouw niet op de negen stemmen van de N-VA en de zeven van het Vlaams Belang moest rekenen, was al lang duidelijk. Dat de socialisten, christendemocraten en communisten wel hun steun verleenden aan de gewezen voorzitter van Ecolo, leerde dat van de elf aanwezige liberalen vijf voor Khattabi stemden.

Liberalen verdeeld

De verdeeldheid zat bij de liberale partijen. Open VLD-senator Els Ampe had al duidelijk gemaakt tegen te stemmen. De MR-fractie, die Ecolo had opgeroepen een nieuwe kandidaat voor te dragen, had van de voorzitter Georges-Louis Bouchez de vraag gekregen Khattabi te steunen, raakte deze ochtend bekend.

Na een eerste mislukte stemming, repte informateur en MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez zich naar de senaat om alsnog zijn stem uit te brengen

Bouchez, ook informateur, wilde de kansen op een Vivaldi-coalitie niet hypothekeren. Na een eerste mislukte stemming repte hij zich naar de senaat om zijn stem uit te brengen, want hij was het enige afwezige lid. 

In een tweede stemming klopte Khattabi af op 38 stemmen. Dat is één stem extra - Bouchez vermoedelijk - maar nog steeds twee te weinig voor een tweederdemeerderheid. Dat betekent dat de procedure hernomen moet worden. Ook de tweede kandidaat van Ecolo behaalde geen meerderheid.

Het gaat om een primeur in de Belgische politiek. Nog nooit werd een van de voorgedragen kandidaten voor het Grondwettelijk Hof niet verkozen. 

Impact op formatie

Wat dat betekent voor de regeringsvorming is moeilijk in te schatten. Het spreekt voor zich dat het de banden tussen de groenen en de liberalen niet hechter maakt. Anderzijds zijn Groen en Ecolo zo behapt op een federale regeringsdeelname dat het wegstemmen van Khattabi vermoedelijk geen fatale hindernis is voor een Vivaldi-regering. 

Volgens Els Ampe, die dus tegenstemde, is het een goede zaak dat de benoeming van Khattabi in het water valt. 'Het was duidelijk dat die benoeming in de weegschaal werd gelegd voor regeringsonderhandelingen. Dat is ongezond, ook voor het Grondwettelijk Hof.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud