Koen Geens om zes uur naar Paleis

Koninklijk opdrachthouder Koen Geens (CD&V) gaat vervroegd naar de Koning.

Koninklijk opdrachthouder Koen Geens (CD&V) trekt vroeger dan verwacht op audiëntie bij koning Filip.

Geens werd in principe pas maandag verwacht op het Paleis om verslag uit te brengen. Nadat PS-voorzitter Paul Magnette een bazooka heeft afgevuurd op de poging van de koninklijke opdrachthouder om de PS en de N-VA samen te brengen, is het volgens CD&V-kringen gedaan voor Geens. Hij legt om 19 uur een verklaring af op een persconferentie.

In de wandelgangen is te horen dat Geens zelf ontslag heeft gevraagd. De koning zou nu eerst opnieuw consultaties doen met de partijvoorzitters vooraleer iemand nieuw aan te duiden.

Dat Magnette alle deuren heeft dichtgegooid, doet de vraag rijzen op alle hoofdkwartieren hoe het verder moet. Verkiezingen lijken onafwendbaar te worden, want CD&V lijkt na de demarche van Magnette minder dan ooit van plan te draaien naar een Vivaldi-coalitie.

Via een mediaoffensief maakte Magnette vrijdag nog eens duidelijk dat het geen zin heeft de PS te proberen overtuigen in een regering met de N-VA te stappen. 'Na duizenden uren vergaderen zonder vooruitgang' zal hij het partijbestuur van de PS maandag voorleggen of het nog zin heeft.

Magnette liet verstaan nog liever naar nieuwe verkiezingen te gaan dan in een regering te stappen met de N-VA. N-VA-voorzitter Bart De Wever reageerde scherp op de demarche van zijn PS-collega. 'We nemen akte van het dictaat van de PS. De derde partij van het land meent iedereen de wet te kunnen spellen en de onderhandelingen in de media te kunnen voeren. De PS wil zelfs verkiezingen uitlokken, enkel en alleen in de hoop om de N-VA te verzwakken en zichzelf te versterken.'

Magnette stelt dat hij geen verkiezingen wil uitlokken. 'Maar wij zijn er niet bang van. Verkiezingen zijn een superieure daad van democratie. Er is niets mooiers dan de bevolking te vragen zich uit te spreken. Bij verkiezingen kan je een paar echte vragen voorleggen. Wil men echt een nieuwe staatshervorming? Tijdens de campagne heb ik daar niemand over gehoord en nu is plots niets meer mogelijk zonder. Terwijl er geen tweederdemeerderheid is en de grondwet niet voor herziening vatbaar verklaard is.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud