Advertentie

Koningin Fabiola is niet meer

Koningin Fabiola is overleden. ©BELGA

Koningin Fabiola, de weduwe van wijlen koning Boudewijn, is vrijdag overleden in het Kasteel Stuyvenberg. Ze werd 86 jaar. Dat meldt het koninklijk paleis.

Doña Fabiola Fernanda Maria-de-las-Victorias Antonia Adelaida Mora y Aragón, zoals ze voluit heet, werd op 11 juni 1928 geboren in Madrid. De vrome Spaanse was aanvankelijk van plan in het klooster te treden, maar de ontmoeting met koning Boudewijn deed haar van gedacht veranderen. In 1960 trad Fabiola in het huwelijk met Boudewijn. Het paar bleef echter kinderloos.

Toen koning Boudewijn in 1993 overleed tijdens een vakantie in hun villa in het Zuid-Spaanse Motril, trok Fabiola, die de titel van koningin behield, zich terug uit het publieke leven. Sindsdien woonde ze op het Kasteel Stuyvenberg.

24 december 1960 - Het huwelijk van koning Boudewijn met Fabiola de Mora y Aragon. ©Belga
Koningin Fabiola met koningin Paola tijdens een mis bij de tiende verjaardag van de dood van koning Boudewijn. ©Photo News
19 februari 2013 - De Koningin woont in een rolstoel een mis bij. ©BELGA
7 augustus 1993 - Koningin Fabiola tijdens de uitvaart van koning Boudewijn. ©Photo News
21 juli 2009 - Koningin Fabiola houdt een appel vast tijdens de militaire parade in Brussel. Ze was eerder bedreigd met de dood - in een brief werd gewag gemaakt van een aanslag met een kruisboog. ©BELGA
22 mei 2004 - Koningin Fabiola in Madrid voor het huwelijk van de Spaanse kroonprins Felipe met Letizia Ortiz. ©AFP
Prijsuitreiking voor de laureaten van de Koningin Elisabethwedstrijd - Zang 2004. ©Photo News
21 juli 2013 - Koningin Fabiola bij de troonswissel. Op de nationale feestdag in 2003 droeg Koning Albert II de troon over aan Koning Filip. ©BELGA

Koningin Fabiola was opgeleid als verpleegster, maar had ook een creatieve kant. Zo schreef ze in 1955 een bundel van twaalf sprookjes. Een daarvan, ‘De Indische Waterlelies’, werd vereeuwigd in het Nederlandse pretpark De Efteling.

Fabiola was ook een steunpilaar en een trouwe aanwezige op de verschillende edities van de Koningin Elisabethwedstrijd. Van 1965 tot 2013 was ze erevoorzitster van het gerenommeerd muziekconcours.

De laatste jaren kwam Fabiola nog twee keer opvallend in het nieuws. Op 16 mei 2009 kreeg de krant ‘La Dernière Heure’ een brief waarin een onbekende groep dreigde met een aanslag op de koningin. Ze zou om het leven gebracht worden met een kruisboog tijdens het défilé op 21 juli. Op het einde van het défilé haalde Fabiola een appel uit haar handtas, waarmee ze – verwijzend naar Willem Tell – haar onbevreesdheid toonde.

Begin vorig jaar kwam Fabiola in opspraak omdat ze geld zou hebben ondergebracht in een private stichting, waardoor haar erfgenamen minder erfrechten zouden moeten betalen. Vanwege de publieke verontwaardiging daarover en wellicht ook onder politieke druk besloot de koningin uiteindelijk het ‘Fons Pereos’ op te heffen.

Volgens Rafike Yilmaz, woordvoerster van het paleis, was koningin Fabiola sinds 2009 erg verzwakt, na de longontsteking die ze toen had opgelopen. De laatste tijd had ze ook kunstmatige beademing nodig.

Haar laatste officiële optreden dateert van 31 juli 2013, toen ze de herdenkingsmis bijwoonde naar aanleiding van de 20ste verjaardag van het overlijden van koning Boudewijn. Op 31 juli van dit jaar moest ze om gezondheidsredenen verstek laten gaan bij de 21ste verjaardag van Boudewijns heengaan.

Lees verder
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud