Advertentie
netto

Koppels met tweede verblijf in buitenland moeten elk aangifte indienen

De fiscus bepaalt een kadastraal inkomen voor tweede verblijven in het buitenland. ©Hemis via AFP

De fiscus is deze week begonnen met het versturen van formulieren om het kadastraal inkomen van vastgoed in het buitenland te bepalen. Partners die samen eigenaar zijn moeten elk een eigen - en dus twee - aangiftes invullen.

Bent u eigenaar van een tweede verblijf in het buitenland dat u zelf gebruikt of verhuurt aan een privépersoon? Vanaf volgend jaar wordt dat op dezelfde manier belast als vastgoed in België: op basis van het kadastraal inkomen (ki).

De fiscus is deze week begonnen met het verzamelen van de benodigde informatie om het ki te bepalen. Er zijn 170.000 formulieren verstuurd naar eigenaars die de voorbije jaren hun buitenlands vastgoed in hun belastingaangifte hebben aangegeven.

Individueel

De aangifte is individueel. Partners die samen eigenaar zijn, moeten elk een aangifte indienen. Elke partner moet daarbij zijn aandeel in de eigendom melden. Als u samen met uw partner een buitenlands vastgoed bezit en gehuwd bent zonder een huwelijkscontract (het wettelijk stelsel), moet zowel u als uw partner ‘1/2’ invullen in de eigen aangifte.  

Als u meerdere eigendommen in het buitenland hebt, moet u voor elk goed een aparte aangifte indienen.

Eigenaar

Iedereen die een zakelijk recht heeft op vastgoed buiten de landsgrenzen moet een aangifteformulier invullen. Daarbij bent u volle eigenaar of hebt u een recht op het vruchtgebruik, erfpacht of recht van opstal.

‘Opvallend is dat ook bezitters van de blote eigendom het aangifteformulier moeten invullen. Daarvoor is geen wettelijke basis en het is niet relevant, omdat blote eigenaars het vastgoed niet moeten opnemen in hun belastingaangifte. De vraag is of dat een opstap kan zijn naar een vermogenskadaster’, zegt Rosanne Van Gael, advocaat bij Cazimir.

Lees meer over de aangifte van buitenlands vastgoed in uw weekendkrant van 19 juni.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud