Kris Peeters (CD&V) zet deur open voor privatiseringen

Vicepremier Kris Peeters (CD&V) geeft aan dat hij een debat wil over de privatiseringen van Belgische overheidsparticipaties. ©BELGA

Vicepremier Kris Peeters (CD&V) vindt dat er een werkgroep moet komen die bekijkt of en welke belangen in overheidsbedrijven kunnen worden geprivatiseerd.

'We moeten in de komende maanden goed nadenken over hoe we met overheidsparticipaties omgaan', zegt Peeters in De Standaard. Hij zal er bij zijn partij op aandringen om het debat aan te gaan over de privatisering van bedrijven waarin de staat een belang heeft, zoals Proximus, BNP Paribas, Ethias, de Nationale Loterij en Brussels Airport.

Staatsschuld afbouwen

Onze overheidsschuld is een grote uitdaging. Er zijn niet zo veel manieren om die te verminderen
Kris Peeters
Vicepremier (CD&V)

Peeters vindt privatiseringen een goede manier om de hoge Belgische staatsschuld af te bouwen. 'Onze overheidsschuld is een grote uitdaging. Onze schuld­ratio hypothekeert de toekomst. Er zijn niet zo veel manieren om die te verminderen', zegt hij. Momenteel bedraagt de Belgische schuld 106 procent van het bruto binnenlands product.

De vicepremier van CD&V vindt dat eventuele privatiseringen 'in grote discretie' moeten worden bekeken en als ze er komen, dan moeten ze 'zorgvuldig' gebeuren. 'Wanneer we te veel aandelen op de markt gooien, zakt de prijs. Bovendien moeten we rekening houden met sociale aspecten - het personeel, de vakbonden. Het moet gefaseerd gebeuren.'

Belfius

De federale regering bekijkt op dit moment de privatisering van de staatsbank Belfius. Het geld dat die oplevert wilt ze gebruiken om de 800.000 aandeelhouders van de coöperatie Arco, die meegesleurd werd in de ondergang van de bank Dexia, te vergoeden.

Ook de privatisering van andere bedrijven waarin de overheid een participatie heeft komt geregeld ter sprake. Een privatisering levert de overheid eenmalig geld op. Maar tegelijk riskeert ze door een privatisering in haar eigen vel te snijden, doordat dan ook de lucratieve dividendenstroom van die bedrijven wegvalt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud