Kris Peeters: 'Geen wandeling in het park'

Co-formateur Kris Peeters (CD&V) ©BELGA

'Het zal geen wandeling in het park worden'. Met die woorden tempert coformateur Kris Peeters bij de aftrap meteen de verwachtingen rond de onderhandelingen voor een centrumrechtse federale regering die 17,3 miljard euro moet zien te vinden.

Net geen drie maanden na de federale verkiezingen zitten coformateurs Kris Peeters (CD&V) en Charles Michel (MR) maandag in het voorzitterschap van de Kamer samen met telkens een driekoppige delegatie van N-VA, CD&V, MR en Open VLD. Op tafel ligt de formateursnota die Peeters en Michel de voorbije weken in mekaar boksten.

Bedoeling is dat de onderhandelaars eerst het budgettaire luik aansnijden. 'We gaan een heel belangrijke onderhandelingsronde opstarten', stelde coformateur en gedoodverfde nieuwe premier Kris Peeters. Hij citeerde de zoektocht naar 17,3 miljard euro - de budgettaire inspanning waar de nieuwe regering voor staat - en de hervorming van het sociaal-economisch landschap. 'Het zal geen wandeling in het park worden'.

Volgens de huidige constellatie zijn de Franstalige liberalen van de MR de enige Franstalige partij binnen de meerderheid, met amper 20 van de 63 Kamerzetels. Vandaar dat deze samenstelling ook wel de kamikazecoalitie werd genoemd.

'We zijn met vier partijen bereid om naar structurele hervormingen te gaan', relativeerde vicepremier Didier Reynders de positie van zijn partij. Hij voegde er aan toe dat de MR 'alle mogelijke Franstalige belangen zal verdedigen, zoals in het verleden' en merkte nog op dat er tijdens de vorige legislatuur een minderheid was aan Nederlandstalige zijde.

N-VA-voorzitter Bart De Wever gaf na het gesprek aan dat hogere belastingen om de begroting te doen kloppen, niet aan de orde zijn. 'Dat staat alleszins niet in mijn kaftje', liet de onderhandelaar zich ontvallen.

De Wever zit daarmee op dezelfde lijn als Open VLD. Voorzitster Gwendolyn Rutten stelde dat de overheid eerst zelf moet kijken waar ze kan besparen in de eigen rangen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect