Lagere vennootschapsbelasting voorlopig alleen voor kmo's

Achter de schermen voert premier Charles Michel (MR) al weken gesprekken met zijn vicepremiers in een poging volgende maand een groot akkoord te sluiten over de begroting, de hervorming van de vennootschapsbelasting, rechtvaardiger belastingen en een reeks arbeidsmarkthervormingen. ©BELGA

De regering-Michel verkiest een ‘geleidelijke’ hervorming van de vennootschapsbelasting.

Het ziet ernaar uit dat de langverwachte hervorming van de vennootschapsbelasting er dan toch komt. Maar het zal niet de big bang worden waarop sommigen hoopten. De hervorming zal in eerste instantie focussen op kmo’s, vernam De Tijd. Tot welke omvang bedrijven nog als KMO gelden, maakt nog deel uit van de discussie.

Achter de schermen voert premier Charles Michel (MR) al weken gesprekken met zijn vicepremiers in een poging volgende maand een groot akkoord te sluiten over de begroting, de hervorming van de vennootschapsbelasting, rechtvaardigere belastingen en een reeks arbeidsmarkthervormingen.

De bedoeling is uiterlijk op 31 juli uit te pakken met dat grote akkoord. Het belooft een moeilijke discussie te worden, want vorig jaar beet de regering-Michel al even haar tanden stuk op de hervorming van de vennootschapsbelasting. CD&V hield die operatie toen tegen omdat de Vlaamse christendemocraten eerst groen licht wilden krijgen voor de invoering van een meerwaardebelasting. Maar dat botste dan weer op verzet van Open VLD.

Uitweg uit discussie

Dit keer lijkt de premier een uitweg te zien. Bij de gesprekken, die onder de waterlijn gevoerd worden, ligt de piste op tafel om in een eerste fase de vennootschapsbelasting te verlagen voor kmo’s. ‘Daar worden de meeste jobs gecreëerd’, klinkt het in regeringskringen. Pas later zouden andere bedrijven aan bod komen.

Bij de kmo’s worden de meeste jobs gecreëerd.
regeringsbron

Het voordeel is dat zo’n hervorming, die enkel de kleinere bedrijven ten goede komt, minder geld kost. CD&V en de MR hebben steeds willen voorkomen dat de hervorming een al te groot gat in de begroting sloeg.

Voor de grote bedrijven zou het tarief van 33,99 procent voorlopig blijven bestaan. Maar zij zouden wel hun aftrekmogelijkheden behouden. Dankzij allerhande aftrekken - waaronder de notionele intrestaftrek - kunnen grote bedrijven hun tarief fors doen zakken.

Het voordeel is dat zo’n hervorming, die enkel de kleinere bedrijven ten goede komt, minder geld kost.

Het plan dat nu op tafel ligt, wijkt af van het oorspronkelijke van minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA). Hij stelde voor alle bedrijven onmiddellijk een lager tarief te geven, weliswaar met een snellere verlaging voor de kmo’s. Tegen 2020 zou voor iedereen een tarief van 20 procent gelden. In ruil zouden zo goed als alle aftrekken worden geschrapt.

Volgens de huidige plannen moeten de grotere bedrijven op hun belastingverlaging wachten. Maar ze kunnen in afwachting wel op hun aftrekken blijven rekenen.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud