Lang wachten in Gent, Brussel en Eupen

Op drie plaatsen was het erg lang wachten op de volledige verkiezingsuitslag. Zowel in Gent, Brussel als in de Duitstalige kantons zorgden technische problemen voor de nodige vertraging.

De verkiezingsavond eindigde in mineur voor zowel Brussel, het kanton Gent als de Duitstalige kantons. Daar waren geen volledige resultaten door technische problemen. Maandagochtend sijpelden die resultaten maar mondjesmaat binnen. 

In Brussel werd elektronisch gestemd, maar wel met erg oude computers. De partijen konden er voor de verkiezingen geen overeenstemming vinden over het in gebruik nemen van nieuwe stemsystemen. Rond half vijf maandagochtend liet Binnenlandse Zaken weten dat er een technische oplossing was voor de problemen in Brussel. Het probleem schuilde in de telling van de voorkeurstemmen. In een aantal kantons waren er consistenties, waardoor het computerprogramma de diskettes weigerde. De resultaten komen in Brussel nu toch door. 

In Gent, waar met potlood en papier werd gestemd, was er een probleem met de laatste tien procent van de bureau's, waar 'naar kleine en grote fouten' werd gezocht. Rond de middag waren alle stemmen van het Vlaams Parlement geteld. Sp.a blijft er nipt de grootste, met 21,9 procent, tegenover 21,4 procent voor N-VA. Voor de Kamer waren rond de middag de helft van de stemmen geteld. N-VA stevent er af op de zege. 

In de Duitstalige Gemeenschap drukte de minister-president Karl-Heinz Lambertz zondagavond zijn spijt uit over het feit dat de uitslagen voor zijn Gemeenschap niet bekend raken door technische problemen met de computer. 'Geen uitslagen op de verkiezingsavond, dat is een primeur. In 40 jaar is dat niet voorgekomen', zei Lambertz.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud